Luni începe școala și o săptămână agitată pentru părinți și elevi. Unii și-au făcut din timp unele cumpărături, alții au așteptat începerea școlii, listele cu rechizite și alte lucruri necesare.

Chiar dacă unele supermarket-uri au în ofertă și obiectele necesare începutului de școală, clasica librărie rămâne o opțiune utilă și, de ce nu, mai caldă în relație cu părinții și elevii.

Angela Chiuzan, un librar priceput și cu experiență, vorbește despre cumpărăturile pentru școală, principalele probleme care apar în această perioadă și oferă câteva sfaturi prețioase.

Pentru mulți părinți cel mai mare efort la început de an școlar este să păstreze o balanță între dorințele copilului, bugetul alocat și utilitatea/ calitatea unui obiect.
De aceea, sfaturile unui librar sunt binevenite când vine vorba de alegerea ghiozdanului, penarului și a rechizitelor.

„Într-un supermarket copiii sunt tentați să cumpere mult mai mult decât au nevoie. Într-o librărie poți să vii cu lista de la dascăl și noi avem răbdare să completăm. Părinții își pot alege caietele în funcție de tip, nu sunt doar la set. Avem caiete începând de la 70 de bani, 1,2 lei, sunt prețuri foarte ok. Avem toate tipurile de coperți, de foarte bună calitate și avem răbdare să îmbrăcăm toate cărțile și caietele în funcție de dimensiune. Părinții și elevii au parte de cosultanță din partea noastră nu sunt tentați să cumpere în plus.
Oferta de ghizodane, de penare este foarte variată. Avem ghiozdane începând de la 42 de lei până la peste 200 de lei, în funcție de firmă și finisaje. Toate ghiozdanele noastre au garanție. Deci oricine cumpără de la noi poate fi liniștit că nu rămâne în următoarea săptămână fără ghiozdan.

Am văzut că părintele alege la un ghiozdan să fie ergonomic, să fie ușor, copilul alege imaginea. Trebuie, în primul rând, să plece de acasă cu concepția de a nu se axa doar pe imagine. Eu aș recomanda un ghiozdan ergonomic, care să țină un pic spatele, pentru că săracii copii cară o grămadă de cărți și de caiete și le este greu. La fel, și la caiete, dacă vine copilul, alege imaginea, coperta, dacă vine părintele, alege calitatea hîrtiei din interior, să nu sugativeze, să fie liniat, să aibă o copertă cu ținută. Dar au de unde alege. Sunt clienți pentru care nu contează prețul“, spune Angela Chiuzan.

Este adevărat că rechizitele școlare din ziua de azi pun foarte mult accent pe imagine și este necesar un compromis între opțiunile/ posibilitățile părinților și dorințele copiilor. Dar, pe de altă parte, Angela Chiuzan spune că este surprinsă de multe ori de pesonalitatea celor mici și de felul în care comunică și se exprimă când intră în librărie.

„Chiar am rămas surprinsă. Sunt foarte mulți copii mici cu bun simț, așa de frumos știu să vorbească… Ne și cotim uneori și felicităm părinții. Să vii, să știi ceri ceva, să spui sărumâna, să spui uite, îmi place și nu e așa de scump, să nu faci isterii. Sunt copii care sunt mai bine crescuți decât un adult“, spune Angela Chiuzan.

Librăria Aletheia din Piața Mihai Eminescu este aprovizionată cu toate cele necesare începerii școlii, până la cele mai mici detalii. Și dacă aveți întrebări sau nelămuriri despre orice, librarii de aici sunt dispuși să vă ajute cu răbdare.

Dorim un an nou școlar cu putere de muncă și rezultate bune tuturor elevilor!

SPUNE-TI PAREREA