RePatriot a organizat astăzi, în sala mare a Primăriei Bistriţa, o întâlnire a bistriţenilor stabiliţi sau întorşi din diaspora. Evenimentul a avut loc la iniţiativa lui Vasile Nicolae Lupşa, în parteneriat cu Primăria Bistriţa, prin implicarea viceprimarului Cristian Niculae.

Deşi întâlnirea a fost promovată şi mulţi bistriţeni şi-au manifestat intenţia de a participa, numărul celor prezenţi a fost sub aşteptări, dar discuţiile au durat aproximativ două ore, timp în care o parte dintre bistriţenii din diaspora şi-au expus problemele cu care se confruntă când se întorc acasă.

“Pentru mine a fost o bucurie mare faptul că tinerii din organizaţia RePatriot mi-au lansat invitaţia de a organiza această întâlnire. Este un moment foarte important pentru mine, deoarece consider că cea mai importantă resursă de dezvoltare a oraşului nostru este resursa umană. Bistriţa are nevoie de oamenii care în prezent sunt în diaspora şi sper ca prin aceste tipuri de evenimente şi conferinţe să construim împreună un pachet de soluţii şi de informaţii relevante şi pertinente pentru cei care doresc să revină acasă. Îmi doresc să aflu ce părere aveţi despre oraşul nostru acum, când veniţi acasă, să spuneţi dacă simţiţi o schimbare în bine, ce propuneri aveţi pentru ca lucrurile să meargă mai bine şi ce putem face noi, din administraţia municipiului, pentru ca voi să vă întoarceţi acasă”, le-a transmis viceprimarul Bistriţei, Cristian Niculae, celor prezenţi.

“RePatriot încearcă să inspire oamenii şi să creeze conexiuni directe cu diaspora. Românii sunt plecaţi în număr foarte mare, avem poate 4-5 milioane de români plecaţi afară. Mulţi dintre ei nu mai ştiu ce se întâmplă acasă, pentru că mare parte din media prezintă mai mult lucrurile negative din România şi ei cred că totul e foarte negru. Nu e foarte roz, dar nu mai e chiar aşa de întunecat cum era acum 15-20 de ani. Ce facem noi? În RePatriot ne autofinanţăm şi facem trei tipuri de întâlniri: un summit anual, unde încercăm să conectăm 100 de antreprenori români cu 100 de antreprenori români din diaspora, avem conferinţe anuale, am fost în toată lumea, din SUA, până în Spania, Germania, Italia, Franţa, unde purtăm un dialog deschis şi transmitem motivele pentru care merită să te întorci în România şi avem evenimentul la care participăm şi astăzi, Zilele Diasporei, care sunt organizate de Primărie, întâlniri prin care încercăm să punem diaspora în contact cu autorităţile locale. Multă lume se plânge că autorităţile locale nu sunt deschise”, a explicat Vasile Nicolae Lupşa, ambasador RePatriot, un tânăr bistriţean care s-a întors acasă, unde şi-a deschis o afacere, după mai mulţi ani petrecuţi în Spania.

“Am stat în Irlanda 12 ani de zile, am stat într-un orăşel mic, aveam ocasă, totul era roz, dar ce îmi lipsea era familia. Fiind un tată de doi copii mici, veneam o dată pe an acasă şi conexiunea mi se părea tare ciudată. Ei fiind bunici, având nepoţi, să îi vezi o dată pe an… Chiriile în Irlanda sunt foarte mare, sunt oameni care merg două ore dimineaţa şi două ore seara, la muncă. Chiriile ajung la 2500 de euro pentru o casă. Le e mult mai greu decât le-ar fi în ţară. Poate ar avea aici un loc de muncă mai prost plătit, dar n-ar mai plăti chirie şi calitatea vieţii ar fi mult mai bună, ar putea să comunice mai uşor, şi-ar întâlni prietenii. Acolo toată lumea e focusată pe bani. Ce am făcut eu să mă întorc în ţară? Am aplicat pentru nişte fonduri şi am deschis o afacere. De ce am venit azi aici? Ca să dau un exemplu că se poate. Sunt mulţi români care sunt siguri că vreau să se întoarcă în ţară. Şi în Occident există birocraţie, există corupţie, nu la nivelul de aici, dar există. Ce mă supără foarte tare e nagativismul şi toată lumea se concentrează la ce se întâmplă în stânga şi înm dreapta. Eu zic că ar fi mai bine să mergem fiecare pe drumul nostru”, a povestit Traian Buia, ambasador RePatriot.

Adrian Solcan, un tânăr antreprenor bistriţean, a participat la eveniment şi a prezentat un proiect pe care l-a iniţiat, pentru a-i ajuta pe bistriţenii care doresc să se întoarcă acasă. Este vorba de site-ul infobistrita.ro, care conţine informaţii relevante pentru cetăţenii, de la medici de familie, până la educaţia sau informaţii despre imobiliare sau diferite servicii. Site-ul a fost lansat recent şi urmează să fie actualizat în cel mai scurt timp.

“După terminarea liceului şi eu am avut o experienţă în Spania, am stat şi am şi lucrat acolo. De altfel, asta m-a şi convins să învăţ mai bine, după ce am lucrat în străinătate. Am în familie foarte multe persoane care lucrează în străinătate şi pe mine mă interesează foarte mult să îi văd aici. Am văzut că se blochează în obţinerea de informaţii, cum să facă ceva aici. Din discuţiile cu Vasile, am venit cu ideea de a crea un portal, să îi ajutăm pe cei care doresc să se întoarcă acasă. L-am denumit Info Bistriţa, a fost prima denumire care ne-a venit în minte şi modelul l-am văzut în Suedia. Eu am creat un proiect în colaborare, adică îi aparţine celor care devin editori şi contributori pe pagină, cu “butonul implică-te”, a explicat Adrian Solcan.

Apoi, mai mulţi bistriţeni întorşi acasă, prezenţi la eveniment, au expus problemele cu care se confruntă în România, cele mai importante fiind birocraţia sau controalele instituţiilor statului.

Viceprimarul Bistriţei, Cristian Niculae, a lansat ideea de a se organiza mai des astfel de evenimente, dar a şi prezentat o parte dintre proiectele pe care le derulează Primăria Bistriţa.

O întâlnire RePatriot va avea loc astăzi şi la Sângeorz-Băi.

 

2 COMENTARII

  1. Acest Cristian Niculae, zis Wannabe cum deschide gura, cum debitează o prostie. El vorbeste despre preocuparea pentru atragerea de noi antreprenori, când se stie că de la venirea firmei Leoni, pe timpul fostului primar Vasile Moldovan, niciun investitor important nu a mai venit la Bistriţa. Primăria se laudă că a creat un Parc Industrial (ideea , fiind preluata de la liberali), dar care din 2015 pana astazi nu a fost populat cu activitati industriale. In schimb, se sparg mii de euro lunar pentru cei angajaţi la acest parc, dar fară nici un rezultat. Asadar, prin invocarea proiectului Parc Industrial Bistrița Sud, e ca si cum ai vorbi de frânghie în casa spânzuratului.
    Nici la capitolul investitii în educație, lucrurile nu stau mai bine de vreme ce, in ciuda promisiunilor repetate, la Bistrița nu a fost construit un campus universitar modern pentru extensiile universitare ale UBB si UTCN, care să permită deschiderea unor facultăti pentru specialităti de mare interes pe piata muncii .
    Culmea obrăzniciei lui Wannabe este spunând că printre proiectele sale se numără reabilitarea malurilor râului Bistrița și realizarea unei zone de promenadă de-a lungul râului, transformarea pădurii Codrișor în pădure-parc, când toată lumea stie că aceste proiecte au fost blocate de PSD in timpul celor 3 mandate ale lui Cretu.

SPUNE-TI PAREREA