Un scandal care viza două centre de plasament din Bistrița-Năsăud a tulburat liniștea insituțiilor în luna martie a acestui an. O tânără a raportat mai multe nereguli, printre care violența, abuzuri, dar și faptul că două minore au rămas însărcinate. Copila a fost victima unui sistem care preferă să acopere neregulile mai degrabă decât să le rezolve. Faptele raportate de adolescentă au fost confirmate în urma unei anchete, dar angajații centrelor de plasament s-au ales doar cu niște recomandări, după care liniștea s-a lăsat din nou peste aceste cazuri.

Consiliul Tinerilor Instituționslizați din România a readus în atenție acest subiect, amintind cum sunt tratate, în sistem, apelurile copiilor din centrele de plasament la 112.

“CTI a fost contactat telefonic de către o beneficiară a unui centru de plasament din județul Bistrița Năsăud pentru a raporta mai multe situații de abuz care s-au confirmat în urma anchetelor demarate de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Avocatul Poporului și Avocatul Copilului, Parchet, DGASPC Bistrița Năsăud, dar care nu au fost luate în serios de către poliția din localitate pentru că apelul a fost făcut de către o fată “care tot sună la poliție pentru bătăile din casa de copii!” 

Copiii din centrele de plasament care raportează cazuri de abuz sexual sau de violență fizică nu sunt ascultați nici măcar de serviciul de urgență 112! 

Noi, CTI, am rezolvat cazul in instanță pentru că pe fata care a raportat cazul, DGASPC a vrut să o dea afară din sistem.

La fel si in Craiova, Bacău, Brăila și în alte județe ale țării!

Ne dorim să recâștigăm încrederea în instituțiile statului iar statul să își înțeleagă sarcina de a apăra drepturile omului, în special, dreptul la VIAȚĂ”, a transmis Consiliul Tinerilor Instituționalizați.

1 COMENTARIU

  1. Este imperios necesar ca in toate ” centrele pentru minori ” sau cum se numesc ele acuma, sa se infiintzeze cate un post de politie ori jandarmerie ( precum exista si in campusurile univesitare ) , care sa functioneze doar inafara programului de lucru, adica dupa orele 15 , pana a doua zi ora 8,00 cand merge administratia la serviciu … si care sa faca ordine in acest sistem .
    Nu este lipsit de importanta si un post de paza cu agenti civili specializati , dar problema este cine sa-i plateasca ptr ca nimeni nu face munca voluntara !
    Topate aceste ” centre ” au cate un salariat de serviciu noaptea, dar care de regula este un bosorog dus cu pluta si care monitorizeaza de fapt instalatiile sanitare si de apa sau caldura si care o face si pe ” paznicul „… dar care efectiv noaptea doarme si caruia copiii efectiv nu-i pot cere nici un ajutor, ptr ca acesta nici nu poate, nici nu are competenta necesara, el fiind de fapt un simplu ” instalator apa, gaz si canal ” sau … ” lacatus mecanic ” pensionar … tinut acolo prin cumul de functii dupa pensionare .
    Cat priveste ordinea si securitatea publica ESTE BOLNAVA TOATA ROMANIA … nu doar sistemul care gestioneaza copiii sau batranii abandonati sau ai nimanui … !

SPUNE-TI PAREREA