Credincioșii din comuna Șanț au sărbătorit, sâmbătă, cu prilejul Sfinților Petru și Pavel, hramul Bisericii Ortodoxe din centrul comunei, care portă numele celor doi apostoli. O mare parte din oamenii au îmbrăcat costumul popular cu această ocazie și au asistat la sfânta liturghie.
Biserica Ortodoxă din Comuna Șanț a fost construită în perioada 1903-1906, sub slujirea preotului Grapini Pamfil. Piatra de temelie e fost pusă în 1903, iar lucrările au fost executate sub îndrumarea arhitecților Hnyeriche Rudolf și Henyeriche Adolf.
Biserica are formă de navă, cu turn mare la intrare și două laterale. Iconoclastul este pictat de pictorul Smigelschi Octavian, din Alba Iulia, și sculptat de Vogel Iosif, din Sighișoara. Are clopote și un ceas cu cadran solar, în turnul mare.
Biserica a fost sfințită în 29 iunie 1906 de către delegația episcopului dr. Szabo Ioan.
În 2014, Biserica Ortodoxă a avut parte de o reabilitare radicală, după aproape 50 de ani de când nu a mai beneficiat de nicio intervenție radicală. Fațada a fost zugrăvită și împodobită cu ornamente din marmură, iar vechea învelitoare din tablă zincată a fost schimbată cu una din aramă. Interiorul se află încă în proces de restaurare.
Pentru atenția deosebită acordată lăcașurilor de cult, primarul comunei Șanț, Ioan Szabo, a primi, în iulie 2017, cea mai înaltă distincție bisericească acordată mirenilor, Crucea Transilvană, din partea ÎPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Această Biserică, la fel ca și multe alte Biserici, aprține de drept Cultului Greco-Catolic!