Fostul deputat Ioan Oltean a fost chemat la sediul DNA într-un dosar din 2015 în care este acuzat că ar fi primit mită de la un om de afaceri pentru a interveni la ANRP în favoarea sa. Oltean susţine că este nevinovat, pentru că nu a fost niciodată în Chitila, unde ar fi primit banii.
Lucrurile trebuie clarificate. Dosarul a fost trimis definitiv de înalta instanţă acum doi ani. (…) El (dosarul, n.r.) trebuie închis, fie prin clasare, fie prin retrimitere în instanţă”, a declarat Ioan Oltean, la intrarea în sediul DNA.
Întrebat dacă a primit bani de la omul de afaceri Mihai Rotaru, pentru a interveni în favoarea sa la ANRP pentru o despăgubire, Oltean a răspuns: „Eu nu am fost niciodată în Chitila. Dacă nu ai fost, nu poţi să primeşti un sac cu bani, atâta timp cât nu ai călcat niciodată în Chitila. Acolo e vorba de mine, nu un şofer sau altă persoană. Cu ştiinţa mea, nimeni nu a călcat acolo (niciun apropiat al său, n.r.). Dosarul e in nelucru, nu în lucru. Dosarul cu sacul de bani e în nelucru din noiembrie 2015. O să vedem care e situaţia. Eu nu aştept ca fapta să se prescrie. Eu ştiu că sunt nevinovat”.
Dosarul în care a fost chemat Ioan Oltean este unul mai vechi, fostul deputat fiind acuzat că ar fi primit 600.000 de euro de la omul de afaceri Rotaru pentru a interveni pe lângă membrii ANRP.
Procurorii ar fi aflat de mita primită de Oltean de la Rotaru prin denunţul lui Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila, unde primii doi s-ar fi întâlnit pentru remiterea banilor.
Potrivit procurorilor, Mihai Rotaru a cumpărat pe 27 noiembrie 2009, contra sumei de 750.000 de euro, drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren în suprafaţă de 61.857 de metri pătraţi situat în municipiul Piteşti. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce timp de opt ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce o determinase să iniţieze şi un proces.
După doar câteva luni, pe 17 iunie 2010, membrii Comisiei ANRP, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, au aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru, deşi acesta nu îndeplinea cerinţele de soluţionare în regim de urgenţă a dosarului de despăgubire, spuneau procurorii.
Anchetatorii susţineau că membrii comisiei au fost influenţaţi de Ioan Oltean, care avea o relaţie apropiată cu preşedintele de la acea dată al ANRP, Crinuţa Dumitrean.
DNA mai arăta că terenul respectiv a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 de lei, de 10 ori faţă de preţul real, acesta fiind şi prejudiciul în dauna statului.