In perioada 10-12 iunie 2019, Grupul de Actiune Locala “Federatia pentru Dezvoltarea Zonei Rurale Bargau-Calimani” a desfasurat pe raza teritoriului GAL ce-a de-a doua intalnire comuna a reprezentantilor celor 4 GAL-uri implicate in proiectul de cooperare: « Asistenta tehnica pregatitoare in vederea depunerii unui proiect de cooperare intre FDZR Bargau-Calimani din Jud. Bistrita-Nasaud, GAL Valea Baseului de Sus, Jud. Botosani, GAL Valea Somesului, Jud. Salaj si GAL Colinele Prahovei, Judetul Prahova, proiect care are ca scop valorizarea teritoriilor acoperite de cele 4 GAL-uri prin promovarea producatorilor locali, a turismului, a culturii  si traditiilor specifice.

Activitatea desfasurata in cele 3 zile a facilitat cunoasterea  teritoriului GAL FDZR Bargau-Calimani de catre ceilalti parteneri, intalniri si discutii cu stakeholderii din ariile de interes comune atat in propriile locatii( ferme, pensiuni etc). Astfel, in data de 11 iunie 2019 in Caminul Cultural din Sebis a avut loc o intalnire cu producatori locali  si primarul comunei Sieut, domnul Ioan Dedean, care si-au expus atat  punctele  de vedere cat si produsele traditionale preparate in propria gospodarie.

Astfel, placintele cu branza si marar, pup-ul cu branza si ceapa , branzoaica cu branza dulce si o paleta diversa de gust si culoare de produsele din lapte de vaca si lapte de oaie : branza de burduf, casul de oaie si vaca, urda, branza topita de vaca ,branza telemea, produse din carne : slanina preparate in diverse feluri, unele inedite( fiarta in moare si condimentata cu rozmarin si alte condimente), carnat de porc, carnat de mangalita combinat cu mistret , toba de porc , prosciutto, gulas de miel la ceaun preparat in mod specific, celebra paine facuta pe vatra in foi de varza, prajituri facute in casa sunt o parte din produsele preparate de catre tinerii: Simionca Oana Ancuta, Simionca Liliana Crina, Simionca Ioana, Simionca Voichita, Simionca Ionica, Bugnar Ilie si Tanasa Dobrin Remus.

Producatorii au solicitat sprijin pentru infiintarea unor centre de procesare locale si pentru valorificarea,  promovarea produselor. GAL-ul FDZR Bargau-Calimani va cuprinde in proiectul de cooperare pentru care va solicita sprijin financiar in perioada urmatoare fondurile necesare pentru branding si promovare

SPUNE-TI PAREREA