Ieri, 11 iunie, s-au împlinit 11 ani de la incendiul care a distrus Biserica Evanghelică din Bistrița. Evenimentul tragic a fost urmărit cu ochii în lacrimi de mii de bistrițeni, dar numai câțiva și-au mai amintit de el după 11 ani.

Efectul emoțional al incendiului care a devastat monumentul simbolic al Bistriței a avut un mare impact asupra alegerilor locale din 2008 când Vasile Moldovan a pierdut Primăria Bistrița și a fost ales primar Teodor Ovidiu Crețu.

 

Momentul a fost amintit în evenimentul de ieri, de comemorare a incendiului, când părintele Johann Krauss i-a alocat lui Ovidiu Crețu meritele pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice.

„Cei care trec se întreabă oare de ce au bătut clopotele, oare de ce stau câțiva oameni aici strânși într-un cerc? Comemorăm astăzi 11 ani de la poate cea mai mare tragedie care a zguduit Bistrița în ultimele decxenii. Cineva m-a întrebat în seara incendiului Bisericii noastre cum văd eu acest eveniment și eu am zis eu simt că a ars inima Bistriței. Așa am simțit atunci și cred că a fost o apreciere potrivită.

Venind de la grădiniță unde l-am însoțit pe fiul meu care avea atunci 5 ani m-a îmbrățișat un bistrițean în vârstă și plângând m-a întrebat oare unde o să mai învețe bistrițenii să citească ceasul. Eu în acest turn am învățat să citesc ceasul. Ceasul s-a oprit și inima a încetat să mai bată. Dar dacă o inimă încetează să bată ea trebuie resuscitaă. Asta este procedura medicală.
Două săptămâni mai târziu, când domnul Teodor Ovidiu Crețu a fost ales primar al Bistriței, în prima cuvântare a zis „prima mea prioritate este reabilitatea Bisericii Evanghelice. Și s-a ținut de cuvânt și pentru asta îi mulțumesc Cred că pot să o spun în numele tuturor bistrițenilor. Pentru că o vedem astăzi, iarăși, întreagă“, a spus Johann Krauss, preotul paroh al Bisericii Evanghelice.

SPUNE-TI PAREREA