Țibleș Maraton este o nouă competiție de alergare montană organizată în Bistrița-Năsăud care pune în valoare peisajele rurale de pe traseul sportivilor. Prima ediție a competiției s-a desfășurat anul trecut și a avut un start bun, mai ales că a fost un eveniment cu scop caritabil. banii adunați din taxa de participare au ajutat la construirea unei case pentru o mamă cu doi copii.

Țibleș Maraton este un eveniment sportiv organizat la poalele munților Țibleș de către Asociatia OM, în data de 15 iunie 2019. Startul si finish-ul au loc în localitatea Bichigiu, comuna Telciu.

Dacă anul trecut a existat doar proba de semi-maratonul, cea de-a doua ediție vine și cu un traseu de maraton. Traseul este integral pe poteci si drumuri de munte, cu priveliști spre munții Țibleș și Rodnei.

„Ce ne dorim? Ne dorim ca fiecare participant care va alerga la BTT să simtă povestea și emoția acestui concurs așa cum și noi le simțim când îl pregătim pentru voi, pentru fiecare în parte. Toți cei care au participat la prima ediție BTT au contribuit, prin taxa de participare, la construirea unei case susținând astfel cauza socială a concursului nostru: Casa Anișoarei. Și dacă anul trecut am construit o casă, anul acesta vom construi destine. Destine de alergători prin proiectul Transilvania Aleargă! Ajutați-ne cu participarea in 15 iunie 2019 și Asociația OM (Orașul Mariei) își asumă ca în maxim 3 ani să pună bazele unui program național de educație sportivă, de educație pentru sănătate, de fair-play, de voluntariat sportiv“, au transmis organizatorii.

Concursul are patru probe, cu dificultăți diferite: maraton, semimaraton, ștafetă și cursa copiilor.

Maraton 42 km

Cursa de maraton este prima care ajunge pe vârfurile munților vulcanici Țibleș. Traseul are un puternic caracter montan, fiind în proporție de 80% pe poteci de munte și ajunge pe vârfurile Țibleș și Bran, la o altitudine maximă de 1840 de metri. Ca să vă fie mai ușor pe parcursul cursei veți fi încurajați de nimeni altul decât Nicolae Bălan, care va alerga în afara competiției.

Cursa de maraton este prima care ajunge pe vârfurile munților vulcanici Țibleș. Traseul are un puternic caracter montan, fiind în proporție de 80% pe poteci de munte și ajunge pe vârfurile Țibleș și Bran, la o altitudine maximă de 1840 de metri. Ca să vă fie mai ușor pe parcursul cursei veți fi încurajați de nimeni altul decât Nicolae Bălan, care va alerga în afara competiției.

Semimaraton 21 km

Cursa de semimaraton urmează un traseu pe dealurile care urcă din Bichigiu spre semețul Țibleș. Potecile duc la peste 1000 de metri altitudine, iar la întoarcere traseul se unește cu cel de maraton și urmează drumul înapoi în Bichigiu. Veți avea și un însoțitor de traseu responsabil cu voia bună, în persoana lui Cristian Pop, care va alerga în afara concursului.
Semimaratonul începe in același timp cu proba de maraton, la Cabana Zăpode din Bichigiu. Traseul incepe pe valea Bichigiului, dar urcă rapid pe dealul Zăpodiilor, ajungând pe vf. Zăpodiilor la 925 m. Apoi coboară din nou în valea Bichigiului, unde veți găsi un punct de alimentare. Urcă puțin pe vale, după care se va lua stânga pe dealul Prislopului, pentru ca apoi să se unească cu traseul de maraton si să ducă înapoi la Cabana Zăpode.

Stafetă, Cros 10 km

Ștafeta va avea o lungime totală de 10 km, destinată celor care nu aleargă de obicei, dar vor să petreacă o zi în natură, la țară, să facă mișcare și să sprijine proiectul nostru Transilvania Aleargă. Vom avea un traseu de 2,5 km, care se va alerga de 4 ori. Numărul maxim de membri ai unei ștafete este de 4.

Cursa Copiilor 9-13 ani, Cros 0,8 km

Cursa copiilor se va desfășura pe un traseu special cu obstacole haioase și predare de ștafetă. Totul este gândit în așa fel încât să fie atractiv și cât mai distractiv. Iar, cei mai mari vor avea cursa lor de 800 m, așa de încălzire pentru când vor ataca și ei vârfurile Țibleșului la maraton. Și bineînțeles, toți copiii vor fi declarați învingători.


Partea interesantă a acestui concurs este faptul că a reușit să mobilizeze comunitatea din Bichigiu și să-i facă pe localnici entuziaști de existența acestei competiții. Localnicii vor pregăti mciul dejun pentru cei care campează în zonă pe parcursul probelor și o elevă din sat a cusut două ii pentru câștigătoarele de la maraton și semimaraton.

Citește și:

 

INTERVIU. Alina-Diana Pop, cu sinceritate despre ce înseamnă să fii „OM“ și cum se readuce „vrednicia“ în comunitățile rurale

SPUNE-TI PAREREA