Nici nu s-a potolit bine setea românilor de a-și exercita dreptul la vot, că a și reînceput circul în politica românească. Lăsând în plan secund treburile europene, pentru care au fost, de fapt alegerile, politicienii au reluat bătăliile de pe plan intern.

Se dă o luptă pentru putere în interiorul PSD-ului, se face circ pentru noul președinte al Camerei Deputaților, USR atacă deja Primăria Capitalei, PNL se vede la guvernare, Iohannis își face socotelile pentru un nou mandat. Dacă românul de rând a crezut, măcar pentru o secundă, că în politica românească e vorba despre binele lui, s-a înșelat. După cum ne demonstrează încă o dată, politicienii, cei vechi și cei noi, au un singur scop, cel personal, de vânare de funcții, de îmbogățire, de putere.

I-am văzut pe unii politicieni liberali, despre care credeam că au plecat la muncă în străinătate, după ce au fost ejectați din lipsă de realizări, cum au înviat acum și au apărut, din nou, în primele rânduri, să-și revendice victoria, pe motiv că au împărțit materiale electorale timp de o lună și, brusc, au impresia că-i iubește lumea. Probabil, mulți dintre ei vor reveni la funcții importante în viitorul apropiat.

Nici cei din PSD nu sunt mai breji, nemulțumiți că alegătorii nu le-au apreciat realizările din județ și din țară și că oamenii nu sunt recunoscători că li s-au mărit salariile. Și campania lor a fost pe lângă subiect. Degeaba vorbești de realizările primarului, dacă-i ceri omului să-i voteze apropiații lui Dragnea sau Voiculescu sau să defilezi cu Dragnea, care era cu un pas în pușcărie.

Marele eșec al acestor alegeri, al acestei campanii, a fost faptul că, deși era vorba despre Parlamentul European, nimeni n-a vorbit cu adevărat despre asta. E trist că, nici măcar când se votează pentru Europa, partidele politice nu-și asumă responsabilitatea de a-i informa pe oameni despre această instituție, despre rolul sau nu vin cu un program prin care România să nu mai fie codașa de pe bătrânul continent.

Concluzia acestor alegeri, pentru cine vede cifrele, e că avem trei partide cu procente apropiate, că peisajul politic românesc e foarte diversificat și că USR Plus e câștigătorul moral, partid care are șanse mari să crească pe viitor. Ecuația se va schimba însă la alegerile locale de anul viitor, când votul se va da cu adevărat pentru proiectele realizate în teritoriu, fapt ce ar trebui să le dea de gândit celor care acum sărbătoresc în Bistrița-Năsăud.

 

 

SPUNE-TI PAREREA