Erasmus Plus este un program care a început să se deruleze în anul 2014 și care pune accentual pe diversitate, cooperare, comunicare interculturală, dar și pe descoperirea de valori comune. Prin acestea, participanții programului sunt încurajați să devină mai deschiși în ceea ce privește colaborarea internațională, dar și să acumuleze anumite competențe și abilități utile integrării pe piața muncii .

De cele mai multe ori programul Erasmus Plus se adresează tinerilor, dar nu numai, și activitățile de formare, comunicare și învățare sunt însumate într-un așa numit ,”Youth exchange”, ceea ce reprezintă posibilitatea participanților din mai multe țări sa coabiteze împreună, să se cunoască dar și să participe la diverse activități care să îi dezvolte atât pe plan profesional cât și personal.

Desfașurarea proiectului “Hand in hand for participations in rural areas” a avut loc în orașul Chania, din nord-vestul frumoasei insule grecești, Creta, o destinație minunată unde ți-ai dori să ajungi măcar o dată in viață. Am ajuns în proiect prin Asociația Bistrița Business Academy.

Așteptările mele cu privire la proiect au fost total diferite, crezând că programul va fi atât de intens încât nici nu vom avea timp să vizităm marea. Totuși, organizatorii au dovedit contrariul și au realizat un program atât de plăcut, astfel câ în fiecare dimineață am avut activități de înviorare pe plajă.

Tematica programului a fost legată de stimularea participării tinerilor din zonele rurale în societate. În jurul a 30 de tineri din Grecia, Letonia, Suedia (din partea acestei țări s-au prezentat 3 tineri de origine Indiană care studiază în Suedia) și Romania au lucrat împreună pe parcursul celor 7 zile , împartășiind astfel idei, opinii și experiențe pentru a duce la bun sfârșit activitățile propuse.

În primele zile organizatorii au făcut diverse jocuri și activități pentru a ne ajuta să ne cunoaștem unii pe alții, să ne reținem numele și să ne deschidem unii față de ceilalți , astfel încât în zilele ce au urmat să putem lucra impreună într-un mod placut și fără reținere.

Activități. În cele 8 zile petrecute in Chania, am participat la activități legate de situația tinerilor din zonele rurale. Una dintre cele mai abordate metode de lucru a fost în echipe, atât mixte, cuprinzând participanți de diferite naționalități cât și lucrul în echipă cu tinerii din organizația din România. Task-urile au fost diverse , începând de la prezentarea organizațiilor din țara de proveniență, ale altor ONG-uri care își desfașoară activitâțile în zonele rurare, până la realizarea unor fotografii care să arate o diferență între ce este rău în societate și ce este bine. Una dintre cele mai atrenante activități a fost să devenim jurnaliști pentru o zi, am mers în centrul orașului Chania și am intrebat atât localnici cât și turiști ce știu despre ONG-urile din aria lor, dar și despre programul Erasmus Plus. Astfel am avut șansa să am colegi de echipă din Grecia, India dar și România. O altă activitate interesantă a fost un exercițiu de brainstorming în care s-au format grupuri amestecate și se alegea câte un lider pentru fiecare echipă. Un subiect diferit era atribuit echipelor, liderul își păstra poziția iar ceilalți membri trebuiau sa schimbe echipa la un anumit interval de timp. Astfel că, la finalul exercițiului toată lumea a reușit să participe cu o opinie la subiectele impuse și astfel s-au format idei complexe și valoroase. Mai mult decât atât, organizatorii ne-au ajutat să învățăm cum se elaborează un proiect de youth exchange . Activitățile zilnice durau în jurul a 7 ore și se sfârșeau cu petreceri tematice după programul cinei.

Prezentarea țărilor. Fiecare naționalitate și-a prezentat tradițiile și ne-au încântat gusturile cu băuturi și mâncăruri tradiționale. Participanții din Grecia ne-au explicat cum se face tzatiki , iar cei din Suedia ne-au învățat un dans specific indian. De la România, străinii au aflat că țuica de prune este mult mai tare decât credeau ei , că zacusca e delicioasă și ca eugeniile și ciocolata cu rom sunt unele dintre dulciurile copilăriei. Ne-au admirat atât aranjamentele cu steagul național, cât și iile purtate.

Mâncare, cazare și transport. Dacă ești participant într-un proiect Erasmus Plus, nu trebuie să îți faci nici o grijă în ceea ce privește cum o să te descurci pe toata durata acestei săptămâni. Masa este asigurată, de 3 ori pe zi și de obicei doua pauze între activități. Banii pe care îi ai la tine sunt de buzunar și de se pot folosi doar pentru suveniruri sau pentru a cumpăra câte o gustare pe drumul dintre România și locația de destinație și înapoi. Organizatorii proiectului decontează tot, din finanțările primite de la Uniunea Europeană. Locația în care am fost cazați în Chania a fost extraordinară. Am locuit într-un camping la aproximativ 5 minute de plajă, dotat cu restaurant, cu piscină și locurile de întâlnire foarte aproape de bungalow-rile în care am dormit. Organizatorii s-au preocupat constat de bunăstarea noastră și nu ne-au lăsat să ducem lipsă de nimic. Am avut condiții foarte bune și meniul a fost variat si echilibrat . De la nici o masă nu lipsea salata tradițională grecească. Mai mult decât atât, am fost uimiți de peisajul superb în care puteai vedea atât marea stralucitoare și nisipul fin, cât și munții înalți încă acoperiți cu zăpadă pe creste.

Iulia Otiman

 

 

SPUNE-TI PAREREA