Într-o zi ploioasă, cu Someșul înfiorător de mare și amenințând să iasă din matcă, păstorii de la poalele Munților Rodnei și-au mânat oile la munte. Transhumanța este un obicei care nu ține cont de avertizările meteo și oamenii de la munte nu au ținut cont de vreme nici când a venit vorba de ritualul și petrecerea care se cuveneau să îl însoțească.

Pe vremuri, „măsura oilor“ era o sărbătoare câmpenească care preceda urcarea oilor la munte și avea un rol ritualic, dar și un sens practic.

„Acest obicei, măsura oilor, este de când ne știm. Fiecare familie avea un anumit număr de oi. La începutul verii, când oile urcau la munte, își măsurau fiecare oaie… adică laptele muls de la fiecare oaie. Oile se cunosc, care ale cui sunt. În funcție de litri de lapte primește brânza pentru ele“, a explicat Matei Candale, un oier cu experiență de zeci de ani.

Evenimentul desfășurat în comuna Șanț, pe platoul dinspre Alpina Blazna, este o manifestare culturală care face parte dintr-o suită de evenimente ale Festivalului ”Sărbătoarea Străbunilor în Ţinutul Grăniceresc Năsăudean”, organizat de Cooperativa Sîngeorz-Băi, Cooperativa Poiana Ilvei, Cooperativa Leșu, Cooperativa Ilva Mică, Cooperativa Maieru, Cooperativa Rodna, Cooperativa Şanţ, Asociația Crescătorilor de Taurine Coșbuc – cu sprijinul primăriilor din localitățile amintite. Evenimentul are scopul de areaduce în actualitate tradiţii pastorale de pe Valea Someşului, dar şi de promova zona în ţară şi străinătate.

Turmele de oi au plecat în zorii zilei marți de pe Valea Ilvelor, mai precis din Poiana Ilvei, însoțite de primarul Ioan Scridonesi și au ajuns la Șanț la amiaza zilei de marți. Păstorii și turmele au fost întâmpinate la intrarea în comuna Șanț de către primarul Ioan Szabo, dar și de președintele filialei județene a Forumului Montan din România – Emil Iugan. Evenimentul s-a bucurat de prezența unor personalități din zona universitară, profesorul universitar Radu Rey, etnologul Corneliu Bucur, profesorul universitar clujean Avram Fițiu, dar și de prezența economistului Fane Lupșan – președintele Cooperativei Agricole Sângeorz-Băi.

Elevii Școlii Gimnaziale ”Enea Grapini”, îmbrăcați în port popular, coordonați de profesorul Daniel Filipoi, alături de soliștii locali din comuna Șanț, dar și de membrii trupei de Teatru Nescris Constantin Iugan, coordondat de Sofia Ceciuleac, au însoțit alaiul și au realizat un program artistic cu această ocazie.

La stână, păstorii au legat câte o frunză de usturoi de recipientul în care au muls oile, pentru a feri turmele de spiritele rele. Preoții au oficiat o slujbă religioasă, după care au stropit oamenii adunați, dar și turma de oi cu un mănunchi de busuioc, udat în apă sfințită. De asemenea, unul dintre preoți a înconjurat turma cu câteva bucăți de tămâie aprinsă, pe  o coajă de copac. După acest ritual, păstorii au muls oile și le-au dar drumul la pășune.

 

Oaspeții au gustat apoi pâine cu sare și miere, oferită de gazdele din comuna Șanț. Oamenii au continuat petrecerea cu o masă îmbelșugată, la care s-a servit brânză de oi, urdă, slănină, ceapă, dar și balmoș și tocăniță de miel la ceaun.

„Noi suntem la prima ediție acestei sărbători, Chemarea Străbunilor din ținutul grăniceresc, ținutul Năsăudului și al Văii Someșului“ și ne-am străduit pentru a ne aduce aminte de obiceiuri de dinainte de al Doilea Război Mondial pentru a arăta copiilor cum a fost viața oamenilor, cum a fost oieritul, o ocupație din cele mai vechi timpuri pentru comuna Șanț. Noi, la această sărbătoare, îi spune ieșitul oilor la munte și așa cum vedeți, este o vorbă împământenită la Șanț: întotdeauna când ies oile la munte, plouă. Și astăzi a fost o vreme ploioasă, dar nu a fost o piedică pentru noi în a ne păstra și a ne aduce aminte de acest obicei. Când facem aceste lucruri ne gândim ca tineretul, oamenii locului să rămână pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu și să simtă cu adevărat că sunt mândri de tradiția noastră, de dragostea omului față de natură, față de ceea ce poate să îi creeze, până la urmă, și un mod de trai, prin creșterea animalelor.  La nivelul comunei Șanț există o asociație a crescătorilor de animale care este condusă de domnul Cotul Silviu și eu, împreună cu dânsul, ne-am străduit ca oamenii, odată ieșiți la munte, să aibă toate condițiile necesare pentru a-și desfășura activitatea. Să simtă cu adevărat că noi prețuim această activitate și ne pasă de greutățile care sunt la munte. Niciodată nu se poate compara viața de la munte cu viața de la deal sau câmpie pentru că aici întâlnim adeseori temperaturi joase, zăpadă mai tot timpul anului. De aceea am creat stâne bine aranjate“, a spus primarul comunei Șanț, Ioan Szabo.

Măsura oilor, sărbătoarea pastorală susținută de asociațiile de crescători de animale și de administrațiile locale are rolul ca, pe lângă condițiile moderne de funcționare a stânelor, să aducă în actualitate și ritualurile străbune, în așa fel încât păstorii să nu urce la munte înainte de a spune o rugăciune, de a sărbători acest moment cu familia și comunitatea.

„Ne-am pregătit pentru cele mai mici detalii pentru acest eveniment pentru că păstoritul a fost ocupația de bază din cele mai vechi timpuri pentru zona noastră“, a mai spus Ioan Szabo.

În unele zone din România, păstoritul este o îndeletnicire pe cale de dispariție, ocupația fiind abandonată de mulți oameni care nu o socotesc profitabilă și aleg calea străinătății. Comuna Șanț este una dintre comunele care nu suferă de declin la nivelul populației, oamenii preferând să stea în satul natal, acolo unde și-au găsit sursa de venit din mici afaceri ori din locuri de muncă create în zonă. La poalele Munților Rodnei, păstoritul pare, cel puțin, să aibă o șansă, chiar dacă efectivele de oi a scăzut drastic odată cu trecerea timpului.

 

 

 

SPUNE-TI PAREREA