Viceprimarul Cristian Niculae a inspectate lucrările de restaurare care se desfășoară în această perioadă în interiorul Bisericii Evanghelice din Bistrița. Lucrările de restaurare sunt derulate cu ajutorul unei finanțări de 3 milioane de euro din fonduri europene.

„Primaria Bistrița investește peste 3 milioane de euro din fonduri europene, în lucrări de restaurare și conservare ale monumentului-emblemă al orașului.

În anul 1519 se finaliza construirea Turnului Bisericii Evanghelice din Bistrita, cel mai înalt turn bisericesc de piatră din orașele săsești din Transilvania, dar, la el s-a mai lucrat câteva decenii și ulterior, existând referiri contabile despre acest lucru până prin 1550.
Sașii bistrițeni își puseseră în gând să ridice cel mai înalt turn, însă ei nu erau singurii care își doreau acest lucru. Legenda spune că bistrițenii i-au invitat pe conducătorii celorlalte burguri la sfințirea Turnului lor (nu se stie exact anul și data), iar evenimentul s-a lăsat cu o mare petrecere.
Deși toți s-au minunat de înălțimea și frumusețea Turnului, bistrițenii nu au vrut sa spuna ce înălțime are, pentru că și alte orașe își construiau atunci turnurile bisericilor. Numai că, după lăsarea întunericului, cineva de la Mediaș a ieșit neobservat dintre ceilalți și s-a urcat în Turn, pentru a-l măsura cu o sfoară cu plumb.
Bistrițenii l-au observat și l-au lăsat sa faca măsurătorile nestingherit. După ce omul s-a întors la masă, petrecerea a continuat, dar, peste noapte, pe când omul dormea dus, i-au tăiat câțiva metri din sfoară. Vreo opt – nouă metri, fiindcă, deși medieșenii și-au făcut turnul bisericii lor cu 1 m mai înalt decât le arăta sfoara ca era cel din Bistrița, turnul lor a iesit cu putin peste 68 m înălțime.
Turnul Bisericii Evanghelice din Mediaș a fost finalizat în anul 1551 și, când medieșenii s-au lăudat că ei au “cel mai înalt turn de biserică dintre orașele săsești”, bistrițenii i-au întrebat care este înălțimea. “68,5 m” li s-a răspuns. “Ei bine, al nostru are 76 m”, le-au întors-o bistrițenii și le-au povestit ce s-a întâmplat cu sfoara. (Florin Săsărman)“, a relatat viceprimarul Cristian Niculae pe pagina sa de facebook.

SPUNE-TI PAREREA