Bistrița are primul centru medical de permanență. Centrul de Permanență Alpha Med este deschis în cartierul Subcetate, într-un spațiu generos, renovat și dotat medical.

Coordonatorul Centrului de Permanență și inițiatoarea proiectului este dr. Alina Loredana Moldovan, care a reușit să formeze o echipă de 7 medici tineri și 9 asistenți medicali, pentru a asigura consultații non-stop pentru pacienții cu afecțiuni care nu necesită intervenții de urgență.

Scopul acestui centru de permanență, primul în Bistrița, în contextul în care alte municipii din țară au multe deschise, este de a asigura asistență medicală comunității și de a decongestiona Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean, pentru pacienții cu afecțiuni mai puțini grave.

„Acest centru este o extensie a medicinei primare, a medicinei de familie, în afara programului de cabinet. De exemplu, medicii de familie au program de la 8.00 la 15.00, plus teren, plus cabinet. Dacă un pacient are o problemă seara, de exemplu, îl doare o măsea sau îl doare spatele, și medicul de familie e de dimineață, se duce la urgență, pentru că nu are altă variantă. Urgența este pe coduri. Sunt cinci coduri, de culori diferite, ultimele două, până la roșu, sunt cele grave și primele trei, respectiv alb-albastru, verde sunt cele pe care le putem rezolva și noi, la cabinetul nostru. Din experiența de medic, dar și de părinte, știu că sunt mulți părinți care își dau seama că, seara, le apar unele probleme copiilor. Ce faci? Stai și aștepți la Urgențe, în condițiile în care UPU deservește tot județul? Scopul acestui centru este de a deservi comunitatea din Bistrița. Există multe astfel de centre de permanență în țară, dar, din păcate, la Bistrița nu a existat niciunul până acum. Am reușit să adunăm o echipă tânără și să înfiiințăm acest centru”, a explicat dr. Alina Moldovan, care recunoaște că nu a fost ușor să pună pe picioare acest proiect.

Medicii care vor asigura continuitatea asistenței medicale la Centrul de Permanență Alpha Med Bistrița sunt: dr. Camelia Barna, Dr. Ioana Encean, Dr. Kis Daniel, Dr. Dumitru Marius Mereuță, dr. Alina Loredana Moldovan, Dr. Adrian Nicolae Osian, dr. Gavriela Ana Sabău.

Asistenții medicali ai centrului sunt: Loredana Elena Șomfelean, Aurica Moldovan, Onița Beșuțiu, Nicoleta Moldovan, Camelia Timoce, Mircea Todea, Onița Pupăză, Florin Dan Sabău, Ancuța Maria Abrudan, Ovidiu Sorin Vasii.

Informații la telefon 0742 853366

La Centrul de Permanență Alpha Med, consultațiile sunt gratuite și poate să se prezinte orice pacient din Bistrița, indiferent de care medic de familie aparține și chiar dacă nu este asigurat, nefiind nevoie de cardul de sănătate.

Centrul de Permanență s-a înființat în baza Ordinului nr. 1484/7310/2017 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al ministrului administrației și internelor nr. 697/112/2011.

Investiția în renovarea și dotarea cu mobilier a spațiului a fost de aproximativ 20.000 de lei, 100% privată, într-un spațiu închiriat de la Primăria Bistrița, iar programul este finanțat de stat, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Centrul de Permanență Alpha Med din Bistrița are pacienți de mai bine de două săptămâni și va avea și o deschidere oficială, în data de 15 mai, la ora 15.00.

dav
sdr
dav
dav

 

 

 

 

 

 

 

SPUNE-TI PAREREA