Maialul este o veche sărbătoare de primăvară, adoptată în Transilvania pe filieră germană, datorită sașilor stabiliți aici. Maialul este un eveniment sărbătorit prin parade și petreceri ale tinerilor de la școli și licee, iar despre Maialul Elevilor Năsăudeni se spune că are loc, fără întrerupere, din 1871.

Maialul Elevilor Năsăudeni a fost sărbătorit astăzi atât de elevi, cât și de părinți, profesori, oficialități și alți oameni care iubesc costumul popular. Evenimentul a inclus o demonstrație de joc popular, o paradă pe artera principală a orașului Năsăud, dar și festivitate de premiere a celor mai frumoase costume. De câțiva ani, costumul popular românesc a devenit un reper în materie de modă și imagine, așa că orice personalitate, vedetă sau personaj politic simte nevoia să profite, mai mult sau mai puțin de acest trend.

De aceea Maialul Năsăudean, organizat anul acesta în plină campanie electorală, a fost o ocazie pentru partidele politice de a se afișa în mulțime și chiar de a împărți pliante oamenilor, cum au făcut membrii USR în fața Colegiului Național „George Coșbuc“ din Năsăud.

După deschiderea oficială, mulțimea, îmbrăcată în costume populare, unele autentice, vechi de peste 100 de ani, asortate cu opinci și obiele de lână, altele noi, sclipitoare, potrivite cu tocuri și machiaje cochete, s-a destins și s-a risipit de străzile micului Oraș al Academicienilor. Unii și-au aprins o țigară, alții și-au verificat telefoanele scoase din trăistuțe, și-au făcut poze pentur facebook, copiii au dat i-am la picturi pe față, acadele și turtă dulce, ori și-au îndemnat părinții sau bunicii să le cumpere vreo jucărie de la tarabele cu chinezării de plastic.

Cei mai mulți s-au retras la mese,sub umbrele, la o bere sau la niște mici cu muștar. Mirosul de naftalină din toate dulapurile de pe văile Someșului și Sălăuței s-a amestecat cu mirosul de fum de la grătarele din curtea școlii, iar peste toate au răsunat, cu ecouri stângace, vocile celor care luau cuvântul la microfon pentru a vorbit despre semnificația Maialului și pentru a anunța premianții, posesorii celor mai autentice costume populare din ținutul Năsăudului.

SPUNE-TI PAREREA