Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a declarat într-o conferință de presă la care a participat alături de ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, că în România se taie jumătate din suprafața care poate fi exploatată.

„Specialiștii spun că, într-un an, poate fi exploatată, dintr-o suprafață forestieră națională, creșterea, deci cu câte milioane de metri cubi crește suprafața forestieră, atât poate fi exploatat. Din păcate, există foarte multă manipulare în această zonă din România, ca și în alte zone, cum că aici se taie foarte mult. Eu vă spun că specialiștii spun următorul lucru: în România se taie 50 la sută din creșterea anuală și 50 la sută se pierde. Deci noi, astăzi, la suprafețele pe care le avem, suntem încă departe de maximul care se poate exploata, vizavi de ceea ce spun specialiștii, că dacă crește cu maxim 18 milioane de metri cubi suprafața națională, poți tăia maxim 18 milioane de metri cubi”, a declarat Radu Moldovan.

„Există foarte multă manipulare. E adevărat că încă există nerespectări de reguli: unul de la Garda Forestieră care nu-și face treaba, alt pădurar care nu știu ce, altul care a cumpărat la licitație 100 de metri cubi și exploatează 125. Din păcate, mai există aceste exploatări nelegale, care au fost diminuate foarte mult și să ne aducem aminte ce se întâmpla imediat după anii 90, când și la noi în județ erau rase zeci de hectare unul lângă altul, nu s-a stat 8 ani să se regenereze. Din punctul meu de vedere, lucrurile s-au schimbat fundamental în bine”, a spus Radu Moldovan.

 

SPUNE-TI PAREREA