Bistrița-Năsăud găzduiește, timp de două zile (2-3 mai) un eveniment care reunește aproximativ 100 de diplomați- atașați de mediu, din 26 de țări din Uniunea Europeană. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc astăzi la Hotel Metropolis din Bistrița, unde diplomații au fost așteptați de oficialitățile județului, dar și de tineri îmbrăcați în straie populare. Ulterior, diplomații s-au deplasat la Tășuleasa Social unde li s-au adus la cunoștință diverse teme legate de mediu, dar și de promovarea și valorificarea resurselor locale.

“Am găzduit azi cu bucurie cei  72 de  reprezentanți pe probleme de mediu din 26 de state ale Uniunii Europene, care au participat la reuniunea informală din 2-3 mai din județul Bistrița-Năsăud.

Atunci când autoritățile ne-au întrebat dacă am putea să prezentăm proiectele noastre, ne-am gândit că ar fi bine să punctăm și problemele cu care ne-am confruntat în cei 19 ani de existență ai organizației și să le abordăm în context european.

Considerăm că o temă pe agenda tuturor decidenților preocupați de mediu trebuie să fie valorificarea superioară a resurselor, în locul de origine a acestora. 

Andezitul de la Măgura Ilvei se poate folosi pentru pavaje în locul bordurilor și pavelelor de ciment pentru trotuare, iar lâna oilor poate deveni material izolator.Pădurea pe care o cunoaștem și iubim trebuie exploatată complex acolo unde ea crește, nu doar exportată ca buștean.

Este pentru noi o oportunitate de a întregi imaginea pe care oaspeții noștri o au despre România, de a ne cunoaște și să ne asuma punctele forte și slăbiciunile și de a ne preocupa de proiecte constructive pentru viitor.

Avem de lucru la mentalități – de la a gestiona deșeurile pana la impactul defrișărilor ilegale, dar observăm și că tot mai mulți oameni participă la proiectele noastre, fie ele de împăduriri sau de educație. Credem cu tărie că turismul este o resursă ce trebuie exploatată mai bine pe viitor, iar de aceea derulăm proiectul Via Transilvanica”, a scris Tășuleasa Social pe pagina oficială de facebook.

2 COMENTARII

  1. Nu, nu . Polistirenul de la primarie e mai bun. Dupa el se ascun gondele de tat felu. Vedeti voi pe dracu peste cativa ani. Mai vorbim dupa demontare. Pana atunci Doamne feri sa nu i-a foc !

SPUNE-TI PAREREA