Mai mulți bistrițeni au zărit pescăruși în zbor în centrul orașului Bistrița. O pasăre văzută, de regulă, pe malul mării, este o noutate pentru un oraș ca Bistrița așa că mulți văd asta ca pe o curiozitate. Mai mulți oameni pasionați de natură din oraș spun că i-au zărit de câțiva ani, în zbor, dar încă nu au văzut păsări care să cuibărească aici.

Cea mai elocventă fotografie a fost surprinsă de Simona Păcurar, o bistrițeancă pasionată de observatea păsărilor. Ea a fotografiat prscărușii pe un acoperiș de pe strada Petre Ispirescu.

“O escală scurtă în Cartierul Petre Ispirescu din Bistrița . . . Pescărușul cu picioare galbene (Larus michahellis).

Conform unui articol scris de Doru Panaitescu, „acest pescăruș de talie mare (cu o anvergură depășind ocazional 140 cm) este cuibăritor de frunte în București, pe mai toate clădirile înalte, fără deranj pe acoperiș. Interesant este că acești pescăruși și-au modificat dieta (ei fiind specie ihtivoră, preferând peștele), renunțând la pește și adaptându-se pentru a mânca resturi de mâncare din metropole. O altă adaptare: s-au specializat în prinderea și consumarea altor păsări rezidente în oraș, în special pui de rândunică, lăstun și drepnea, precum și a porumbeilor (pui și adulți, deopotrivă) din piețele orașelor, asupra cărora se lansează în atacuri-surpriză”, a explicat Simona pe pagina ei de facebook.

SPUNE-TI PAREREA