Meteorologii au emis marți un cod galben de vreme severă. Furtunile vor apărea în majoritatea regiunilor şi vor fi mai puternice în nordul, în centrul ţării şi la munte.

O primă atenționare de tip cod galben intră în vigoare chiar de marți, 30 aprilie, de la ora 14:00 și este valabilă până miercuri, 1 mai, ora 21:00.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente și mai intense în regiunile nordice, nord-estice, vestice și centrale, iar în a doua parte a zilei de marți, 30 aprilie, și la începutul nopții de marți spre miercuri (30 aprilie/01 mai) în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, precum și în Muntenia, Moldova și Dobrogea.

În cursul zilei de 1 mai, vântul va avea local și temporar intensificări în majoritatea regiunilor, cu rafale în general între 45 și 55 km/h.

O a doua avertizare de tip cod galben este valabilă între 30 aprilie, ora 15 :00 și 1 mai, ora 10:00, când se vor semnala cantități de apă însemnate.  

În noaptea de marți spre miercuri (30 aprilie/01 mai) și la începutul zilei de miercuri (1 mai) în Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, Transilvaniei și Crișanei și local în zona de munte, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și izolat 40 – 50 l/mp, anunță meteorologii.

SPUNE-TI PAREREA