Masa pregătită pentru sărbătorile de Paști are o semnificație deosebită, fiindcă este singura masă festivă din an care ne amintește de Cina cea de Taină. De aceea, vinul este o băutură care nu trebuie să lipsească de la această masă.
Chiar dacă totul a pornit de la pâine și vin, astăzi mesele sunt mult mai sofisticate și cuprind preparate gastronomice diversificate, având la bază ouăle și carnea de miel, însoțite de salate și deserturi.
Crama Harșian din Dumitra, un domeniu viticol din Bistrița-Năsăud, recomandă câteva dintre vinurile sale pentru această ocazie specială.
Feteasca regală este un vin cu un corp notabil, care se potrivește foarte bine alături de o friptură de miel.
Pentru iubitorii de vinuri albe, Crama Harșian recomandă un Sauvignon Blanc, un vin ușor aromat, care poate fi servit alături de brânzeturi, salate, dar și după grătare de miel sau de porc.
Rose-ul este, de asemenea, un vin echilibrat care poate fi asezonat cu orice fel de preparate gastronomice și satisface orice gust.
Un vin deosebit este Pinot Gris, un vin premiat, cu un gust aromat, un vin dulce prin excelență, care poate fi servit după deserturi.
Un vin impresionant din gama vinurilor de Dumitra este Steinegerul. Particularitățile lui sunt legate de multitudinea de arome pe care o are, fiind un coupage din patru soiuri: Neuburger, Fetească, Traminer și Pinot Gris. Este un vin elegant cu o istorie bogată și îmbrăcat în legendele timpului.
***
Vinul de Dumitra, unul dintre brand-urile care au revitalizat povestea vinului din Bistrița-Năsăud, se găsește în Bistrița, pe strada Crinilor. Inginerul Octavian Harșian a inaugurat astăzi crama care îi poartă numele, cu șapte soiuri de vin care se vor vinde la vrac, dar și cu alte trei soiuri fine, îmbuteliate.
Octavian Harșian a revitalizat via din Dumitra după ce a demonstrat, prin documente vechi, faptul că dealurile Dumitrei au fost cultivate cu vie, de către coloniștii sași. După o experiență îndelungată în agricultură și, în special, viticultură, Octavian Harșian s-a dedicat acestei pasiuni de cultiva vie și de a produce vin după propriile metode, fără aditivi și arome.
Vinul de Dumitra are o istorie de peste 850 de ani, când coloniștii sași, veniți de pe Valea Rinului, au adus cu ei butași de vie pe care i-au plantat pe dealurile însorite ale Dumitrei (Mettersdorf). Aici, via a găsit un pământ prielnic iar gustul vinului este creația unui maestru desăvârșit: natura, care îmbină seva extrasă din solul bogat tuf vulanic și calcar cu aromele miilor de flori și ierburi ale pajiștilor de munte, aduse de vânt peste viile Dumitrei.
Plantațiile de vie din Dumitra au avut două momente de cumpănă: 1880 când filoxera a distrus toate plantațiile și, în trei ani, sașii le-au replantat, după decembrie 1989 viile au fost complet defrișate, bazel unor noi plantații fiind puse abia după 22 de ani.
În ciuda istoriei frământate, vinul de Dumitra și-a păstrat gustul curat, echilibrat, nobil, încununat cu premii și distincții la concursuri interne și internaționale.
„Pe lângă faptul că am reabilitat via din Dumitra, că am revitalizat-o, am reușit să producem vinul Pinot Gris, care din 1930, la Montpelier, a luat premiul întâi în Europa. Am reușit să îl facem de aceeași calitate. În plus, am reușit să facem Steinegerul, care a dus vestea vinurilor din Bistrița-Dumitra și din care se spune că au băut împărații. Am obținut brevet, am reușit să îl facem și este un vin cu care sper să impresionăm pentru că este foarte, foarte echilibrat. Particularitățile lui sunt legate de multitudinea de arome pe care o are, fiind un coupage din patru soiuri: Neuburger, Fetească, Traminer și Pinot Gris. Pinot Gris și Steinegerul sunt soiuri care nu sunt valorificate la vrac, sunt vinuri elegante. Așa se spune la vin, elegant. Nici cool, nici bun și nici ok
Vinurile noastre nu au arome de trandafir, nici de fructe de pădure, au aroma soiurilor din care sunt făcute.
Vinurile noastre sunt vinuri adevărate și curate. După vinurile pe care le producem noi nu te doare capul pentru că respectă conținutul adecvat de sulf, respectă directiva Europeană. Tehnologia vinului pleacă din vie. Dacă strugurii sunt foarte curați, vinul iese așa cum trebuie. Vinul provenit din struguri curați nu îi trebuie nimic, niciun fel de adaos”, a spus Octavian Harșian.