Spitalul orășenesc din Năsăud este încă departe de a fi administrat cum trebuie. Unitatea medicală are un computer tomograf, primit donație, care stă în cutie, starea spitalului nu este tocmai bună, dar reprezentanții acestuia nu au cerut bani pentru renovare.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a fost întrebată dacă s-au alocat bani pentru lucrări de reabilitare la Spitalul din Năsăud. „Nu s-a făcut solicitare. Este posibil să se aloce bani, dacă se face solicitare”, a fost răspunsul ministrului Sănătății, care, anterior, declarase că sunt spitale care au computer tomograf, dar îl țin în cutie, fără a specifica numele unității.

„Este foarte bine, atunci când soliciți un aparat, să îți dimensionezi foarte bine structura de cheltuieli, pentru că, în funcție de numărul de paturi, spitalul este finanțat. Eu, anul acesta, am obținut aprobarea guvernului să menținem același număr de paturi, pentru încă trei ani, ceea ce e foarte mare lucru, pentru că Uniunea Europeană zice să le reducem la fiecare trei ani. Numărul de paturi nu se va schimba. Nu poți face rabat la materiale sanitare, la medicamente, dar să cumperi un computer tomograf, să plătești 40.000 de lei pe lună, întreținerea lui, ca să poți intra în contract cu Casa de Asigurări, să obții niște bani, ai nevoie și de personal medical, care nu este ieftin și care nu există. Vreți asta dacă pacienții au nevoie, dacă îl puteți întreține”, a explicat ministrul Sănătății.

Ulterior, la întrebările jurnaliștilor, președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, a făcut mai multe remarci legate de acest aspect, spunând că Spitalul din Năsăud are CT, dar îl ține în cutie.

„Am auzit astăzi că specialiștii, analizele care se fac, spun că avem nevoie de un computer tomograf la 500.000 de locuitori. Noi, la 300.000 de locuitori, avem unul la spital, unul la Sanovil, unul la Hiperdia… haideți să punem unul și în Năsăud…și în Beclean și de ce să nu punem și la Hebe, în Sângeorz? Dacă nu înțelegem că banii trebuie administrați eficient, vom avea o problemă cât casa! Eu am avut câteva discuții cu colegii și prietenii mei primari din Beclean și Năsăud și în următoarea perioadă o să o aprofundăm, pentru că va trebui să gândim o structură integrată a acestui sistem, chiar dacă Spitalul Județean este la CJ și cele două spitale sunt la Consiliile Locale. Pentru că fără o gândire integrată nu o să funcționeze lucrurile”, a spus Radu Moldovan, adăugând că cei de la Spitalul din Năsăud nu au cu cine să folosească computerul tomograf.

„Eu cred că nu trebuie făcută chirurgie în Năsăud, eu cred că în Năsăud trebuie medicină de urgență, trebuie tratate bolile cronice, putem face secții de recuperare foarte performantă, trebuie să ne uităm la lucruri alternative. Eu nu cred că Spitalul din Năsăud trebuie să facă eforturi să dezvolte secții de chirurgie, pentru că ele nu se justifică”, a mai spus Radu Moldovan.

Spitalul Orășenesc Năsăud a primit 1,4 milioane de lei de la Ministerul Sănătății, pentru mai multe echipamente medicale ce vor fi achiziționate în acest an.

 

SPUNE-TI PAREREA