Sorin Hangan, consilier local și președinte al organizației locale PNL Bistrița, vorbește într-un interviu despre principalele „dureri“ din administrația bistrițeană și în ce stare va fi preluat orașul de următoarea forță politică, după viitoarele alegeri locale, dar și despre un obligatoriu cod de conduită și o răspundere administrativă care ar trebui să cântărească mai greu pentru echipa de conducere a orașului.
Fiind în opoziție, propunerile consilierilor PNL Bistrița așteaptă de peste 10 ani să fie puse în practică. Care sunt planurile și prioritățile lor la o eventuală victorie la Primăria Bistrița, aflați în următoarele rânduri.
Dacă s-ar schimba conducerea Primăriei Bistrița, la felul în care arată acum administrația, care ar fi lista de priorități pentru viitoarea conducere?
Prioritățile sunt simple. Sunt cele pe care le cer cetățenii. Siguranță, confort psihic. Asta înseamnă străzi reabilitate, modernizate, asfaltate unde este cazul. Avem încă străzi de pământ. Trebuie făcut un planning pe următorii zece ani în ceea ce privește asfaltările, dar, înainte de toate astea, trebuiesc anunțați toți furnizorii de alte servicii ca toate înlocuirile de rețele, toate reparațiile să se facă înainte de această asfaltare, ca să nu se întâmple cum se întâmplă astăzi, adică azi terminăm de asfaltat strada și mâine se trezesc că trebuie să o spargă ca să înlocuiască nu știu ce.
Apoi urmează curățenia orașului. Nu știu de ce noi, care cândva am fost dați exemplu de bună practică, fiind un oraș foarte curat, am ajuns un oraș murdar. Dezastru acest sistem de colectare a deșeurilor. Avem un contract cu o societate, dar eu văd, de fiecare dată, tomberoane și pubele, toate pline, o mizerie de nedescris în jurul lor.
S-a tot vorbit în ultimii ani despre reamenajarea orașului, în special în zona centrală. Unii oameni sunt nemulțumiți că se vor tăia copaci pentru a urbaniza centrul, dar, totuși, vor să fim ca Sibiul sau ca alte orașe date ca exemplu de bună practică în urbanism. Care este opinia ta în ceea ce privește gestionarea spațiilor verzi în raport cu modernizarea?
Spațiile verzi înseamnă sănătate, în primul rând. Copacii, plantele care au ajuns la o anumită vârstă, care pot reprezenta un pericol trebuie tăiați și înlocuiți. E dificil să mulțumești pe toată lumea. În momentul în care vii cu proiect, chiar futurist, nu ai cum să ai reușită dacă nu există consens. Întotdeauna proiectele mari care vizează astfel de lucruri sensibile, e bine să se bucure de consensul tuturor. Dezbaterile nu trebuie să fie făcute de formă. Trebuie să fie făcute cu participarea cetățenilor. Trebuie să ajungi undeva, la mijloc. Să pui 70% piatră, dar să accepți și 30% spațiu verde.
Totuși, de ce crezi că sunt cetățenii atât de sensibili la fiecare copac tăiat de pe lângă o instituție?
Problema există din cauza faptului că nu s-a făcut nimic în ultimii zece ani. Consilierii PNL propun amenajarea malurilor râului în fiecare proiecție de buget, în fiecare an. Nu s-a concretizat. Dacă noi amenajam malurile râului ca spații verzi, de promenadă, dacă făceam mai multe spații verzi și zone de agrement, nu cred că ar mai fi sărit lumea, nu ar mai fi fost așa de sensibilă atunci când administrația ar vrea să redecoreze o anumită zonă și să renunțe, în mare parte la copaci și spațiu verde.
Tăierea copacilor este pusă în legătură cu ideea de a crea un câmp vizual asupra monumentelor istorice, asupra arhitecturii. Crezi că zona centrală a Bistriței arată suficient de bine, din punct de vedere arhitectural, ca administrația să se gândească deja la treaba asta?
Toate aceste lucruri trebuie făcute cu o viziune diferită față de ceea ce se întâmplă acum. Trebuie reabilitate mai întâi fațadele clădirilor pentru că dacă tai un copac și vezi un zid dărâmat, nu ai făcut nimic.
Care crezi că este cea mai bună soluție pentru reabilitarea fațadelor în centrul istoric al Bistriței?
Fondurile europene, plus un termen stabilit de comun acord cu administrația locală pentru a termina lucrările.
S-a discutat despre stadion, despre noi baze sportive și totul se concentrează în zona centrală. Apoi avem promisiunea că Wonderland-ul va fi un fel de „tărâm al făgăduinței“ în domeniul sportului și al agrementului. Dar cum rămâne cu alte cartiere ale orașului?
Nu există o viziune. Administrația actuală nu și-a creionat nici măcar pe o coală A4 un „quo vadis Bistrița“ pe următorii 10-20 de ani. Astăzi avem localități componente în care oamenii se spală în lighean. Deși propunem an de an să introducă apa în Slătinița, ne alegem doar cu promisiuni. Nu are rost să vorbim că nu avem mici părculețe, nu avem mici zone de agrement în alte cartiere ale orașului.
Subiectul demolării stadionului a stârnit multe dezbateri. Crezi că bistrițenii sunt atașați emoțional de stadion sau chiar îi văd o utilitate?
E vorba de mai multe aspecte. Unii sunt atașați sentimental, face parte din istoria Bistriței… A fost unul dintre cele mai frumoase stadioane din țară. Dar, lăsând la o parte nostalgia, sunt o mulțime de oameni care aleargă pe pista aceea. Dar discuția este puerilă pentru că, în ultimii șase ani, am participat la o mulțime de discuții despre ceea se va întâmpla cu stadionul. Și nu s-a întâmplat nimic. Și nu se va întâmpla nici acum. Vindem pielea ursului din pădure. Aceea este o proprietate privată. Nu are rost să povestim, doar așa, ca să discutăm.
Dacă, totuși, stadionul va reintra în domeniul public, crezi că populația va trebui consultată cu privire la demolare?
Evident. Dacă municipiul va redeveni proprietarul acestei locații și va exista deja un alt stadion, o consultare publică ne va spune dacă îl menținem și pe ăsta, dacă îl regândim.
Ce părere ai despre recentele demisii din partide și din Consiliul Local, în plină campanie electorală?
Eu consider o demisie de onoare în momentul în care tu simți că cetățeanul a fost aspru lezat. Aia e o demisie de onoare. Nu că fost zgândărit orgoliul tău. Și nu poate fi demisie de onoare când cineva a demisionat azi și mâine s-a dus într-un alt partid. Acestea nu sunt demisii de onoare, sunt simple oportunități.
Crezi că la viitoarele alegeri locale se va schimba majoritatea în Consiliul Local?
Este obligatoriu. Pentru că ce s-a întâmplat până acum s-a întâmplat prea puțin și de foarte slabă calitate. Și ne-a costat foarte mult. Ne-a costat 11 ani din viața noastră, a cetățenilor.
Totuși, dincolo de actualele constatări pesimiste, care sunt soluțiile?
Știu că lumea nu mai crede în vorbe. Asupra politicienilor care administrează localitățile există suspiciuni îndreptățite, cel puțin în Bistrița este evident. De 11 ani, bistrițenii au votat PSD să conducă destinele orașului, dar oare ce a fost Ovidiu Crețu? Aventurier sau om de partid? Răspunsul este simplu. Domnul Crețu a condus o administrație ce s-a dovedit cea mai nocivă metodă de a întârzia dezvoltarea orașului nostru. N-o spune PNL sau Sorin Hangan, a spus-o chiar șeful său de partid, ce a recunoscut incapacitatea lui Ovidiu Crețu de a conduce orașul! Cum altfel pot fi interpretate următoarele declarații ale președintelui PSD BN? „Bistrița are nevoie de un împrumut pentru asfaltarea străzilor din oraș“ sau „Bistrița are nevoie de o centură ocolitoare“ sau „Bistrița are nevoie de un stadion (modernizarea actualului sau unul nou)“. Pe de altă parte, șeful pe linie politică al domnului primar insinuează că tot PSD va repara greșelile acestuia!!! Este la mintea cocoșului (nu a pârtiei Cocoș care este o gaură neagră în bugetul orașului) că membrul PSD Ovidiu Teodor Crețu a înșelat așteptările cetățenilor, lucru recunoscut chiar de propriul partid!
Soluții? Ele derivă una din cealaltă. În primul rând votul cetățenilor, apoi o majoritate a forțelor de dreapta în Consiliul Local. Această majoritate are sarcina OBLIGATORIE de a se consulta cu cetățenii, indiferent de viziunea primarului și a aparatului administrativ. La urma urmei, cetățeanul te-a ales și te plătește să-i oferi confortul pe care-l merită. Ne-au trebuit 11 ani de guvernare locală PSD pentru ca viziunea cetățenilor să coincidă cu cea a reprezentanților PNL în Consiliul Local. Adică străzi asfaltate, apă și canal în toate cartierele, curățenie, treceri la nivel cu calea ferată cu bariere, o piață modernă, grădinițe, amenajarea malurilor râului Bistrița ca spații de promenadă, spații de joacă pentru copii, suficiente și bine întreținute, eliminarea șușelor culturale ce înghit mulți bani etc.
Asta-i tot? Cetățeanul votează forțele de dreapta și gata?
Da, știu. La ironii și pase cu călcâiul suntem campioni mondiali. Hai să adoptăm odată pentru totdeauna o strategie în care cetățeanul să fie activ.
1. Consultarea cetățenilor vizavi de priorități să devină o lege a guvernării administrative. Adică tu, primar, viceprimar sau consilier local să nu mai aștepți cetățeanul la ședințe de Consiliu Local, ci să te duci tu la cetățean. El și-a făcut datoria. Te-a votat și te plătește să-i aperi interesele. Nu-ți cad galoanele să te duci pe teren și sâ-l întrebi ce și cum vrea. Sau o platformă online de consultare a cetățeanului, ca la Cluj, o variantă mai facilă pentru toți.
2. Cum derulăm proiectele? Cu bani europeni sau din resurse proprii? Cu bani europeni? Perfect. Termenul este acesta. Nu ai făcut? Pleci acasă, tu boierule plătit din bani publici. Din resurse proprii și ajutor guvernamental? Perfect. N-ai respectat termenul? Pleci acasă, tu cel ales și plătit de cetățeni!
3. Ai spus că într-un mandat rezolvi și aia și ailaltă? N-ai reușit? Nu ți-e rușine să mai candidezi?
4. Bistrița are bani pentru dezvoltare. Să-i folosim concret, nu pentru visuri de oraș, când râde lumea de noi că trăim într-un sat cu becuri!
După cum vedeți am pus răspunderea administrativă pe primul plan. S-a tot vorbit de răspundere parlamentară, administrativă, dar nimeni nu a făcut nimic. Haideți să începem de undeva. De la Bistrița. Fiecare ales să-și ia angajamentul în scris în fața cetățeanului că va face ceea ce promite. 11 ani de guvernare PSD după bunul plac al unuia ne-au adus aici, la limita dintre slabă dezvoltare a orașului și ridicol. Nu sunt de acord ca orașul meu să fie poreclit Caracalul Ardealului, în ciuda unor veverițe încarcerate , a unui pod care duce nicăieri, a unei pârtii la 600 metri altitudine și a unei infrastructuri dezolante. Nu suntem Caracalul Ardealului, dar cetățenii orașului trebuie să fie conștienți că începem să rivalizăm cu Videle. Iar singura variantă a cetățeanului este să-i ceară politicianului garanții. În scris. PNL este gata să semneze.