Odată cu venirea primăverii, mai multe persoane au pornit pe Via Transilvanica, drumul amenajat de Tășuleasa Social, destinat drumețiilor pe jos sau cu bicicleta. Din păcate, traseul finalizat pe porțiunea din județul Bistrița-Năsăud a fost vandalizat în mai puțin de o jumătate de an. Peste jumătate dintre indicatorare au fost distruse sau furate. La această concluzie au ajuns reprezentanții asociației Tășuleasa Social după ce drumeții le-au trimis mai multe fotografii cu indicatoare distruse și după ce s-a făcut o evaluare în teren.

Iată ce relatat Tășuleasa Social pe pagina oficială de facebook:

Primăvara a început cu o mulțime de oameni care ne-au scris că vor să parcurgă Via Transilvanica, respectiv pe porțiunea terminată adică cea din județul nostru, Bistrița-Năsăud, lucru care ne bucură.
Pe de altă parte, ne și întristăm. Dar ținem să mulțumim tuturor celor care ne-au trimis fotografii cu vandalizările făcute pe traseul Via Transilvanica.

Acest lucru ne-a constrâns să facem o evaluare completă a traseului și în urma acesteia am constatat că peste 50% din signalectica traseului a fost distrusă în mai puțin de o jumătate de an de la montarea acestora.

Știam din experiența VMT că trăim într-o țară în care exista posibilatea distrugerii, dar trebuie să recunoaștem că la o dimensiune așa mare de vandalizări, într-un timp așa de scurt, nu ne-am fi așteptat. Peste 100 de semne indicatoare, semne de treceri de pietoni/drumeți, „atenție la urși!”, au fost rupte, aruncate, dărâmate, furate. Câteodată, pe zeci de kilometri, toate.

Au fost foarte mulți cei care ne-au transmis fotografii sau ne-au indicat precis locul vandalizărilor, dar nimeni nu ne-a putut spune concret cine și mai ales, de ce a făcut acest lucru. Acest lucru rămâne un mister pe care sperăm să-l elucidăm.“

Asociația a venit, însă, și cu o propunere care să soluționeze această problemă:

„O luăm de la capăt, până la capăt

În acest proiect am încercat să-i implicăm pe toți, indiferent că sunt locuitori în satele prin care trece drumul, autorități locale, județene sau centrale, au făcut-o exemplar și știm că cel puțin în Bistrița-Năsăud există alocați bani pentru mentenanța acestui traseu.

Via Transilvanica este calea noastră, a tuturor, inclusiv a acelora care o vandalizează. Iar în ceea ce ne privește pe noi, cei de la Tășuleasa Social, nu ne vom opri și o vom duce până la capăt.

Cu cei peste 1000 de donatori, care deja au contribuit la acest proiect, noi am făcut un “contract” pe termen lung și credem că noi toți trebuie să avem și grijă de acest traseu. În ceea ce ne privește pe noi, vom regândi modalități mai trainice, mai puțin destructibile pentru a marca drumul și vom adopta 20 de kilometri din traseu, pe care îi vom verifica periodic și îi vom curăța de gunoaie.

Așa că vă rugăm și pe Dumneavoastră, mai ales cei din Bistrița-Năsăud, să adoptați câte-o bucățică din traseu și împreună să-l ajutăm să se mențină, să nu fie distrus și să dăinuie mult și bine.

Adoptă o bucată de drum

Ce ar trebui să facă un “părinte adoptiv”?

Să ne anunțe disponibilitatea de a adopta un anumit număr de kilometri (eventual câți și unde);
Să parcurgă kilometri adoptați cel puțin o dată la 2 săptămâni;
Să curețe traseul de gunoaie în caz de nevoie, de câte ori este necesar;
Să raporteze autorităților locale distrugerile cât de curând, ca acestea să poată fi înlocuite/reparate și eventual să participe la aceste lucrări;
Să evalueze și să facă propuneri de îmbunătățire a tronsonului adoptat;

În încheiere, dorim să vă transmitem că nu ne-ar ajunge toată viața ca să vă povestim despre bucuriile și beneficiile de a fi “părinte adoptiv” a acestui traseu și mai ales despre mulțumirea de a fi implicat într-un proiect frumos, dus până la capăt.

Cale bună, prieteni!“, a transmis Tășuleasa Social.

SPUNE-TI PAREREA