România arată așa din cauza oamenilor care locuiesc în ea.

Ieri, am trecut pe pasajele Bistriței. Într-o zi frumoasă de primăvară, numai bună de plimbare, am crezut că mi se întoarce stomacul pe dos de la duhoarea de pișat din centrul orașului. Oricât i-am înjura pe politicieni, e greu de crezut că doar ei au urinat pe stradă.

Tot ieri, pe unul dintre pasaje, unde există bănci și e un spațiu de “adunare” a tinerilor și nu numai, era o mizerie de nedescris. Zeci de mucuri de țigară, PET-uri, ambalaje și semințe care au marcat locul unde mai multe persoane au socializat și apoi au lăsat spațiul în ultimul hal.

Nu are rost să mai amintim de gunoaiele din zonele de picnic sau de tonele de PET-uri și ambalaje din râuri. Românii au carențe serioase la capitolul civilizație, asta e clar. Și dau dovadă de ipocrizie maximă.

În același timp, românii au politicienii pe care-i merită. Să nu ne amăgim crezând că am merita conducători mai buni, pentru că un popor care-și bate joc în ultimul hal de mediu, de spațiul în care locuiește, nu are cum să voteze oameni integri, bine pregătiți, corecți. Revolta împotriva răului e credibilă până arunci primul ambalaj pe jos, până dai dovadă de prostie și te piși pe clădirile orașului. Degeaba vrei autostrăzi, organizezi proteste, ai discursuri pro-Europa și anti-corupție, dacă nu respecți minimele reguli de bun-simț. Politicienii sunt oglinda poporului și parcă acum se vede cel mai bine acest lucru. Singurii vinovați că încă au buda în curte sunt, de cele mai multe ori, cei care au buda în curte. Gafele politicienilor, scrierile Mariei Garpini, discursurile Vioricăi Dăncilă, reflectă imaginea majorității, fapt care reiese clar din comentariile agramate pe care le vedem pe Facebook.

Zeci de incendii de vegetație au izbucnit, în ultima lună, în județul Bistrița-Năsăud. Oamenii își aprind gunoaiele și le lasă acolo. Cam atât au înțeles ei din lumea în care trăiesc, că e în regulă să dai foc, de capul tău, la o pajiste aflată lângă pădure sau lângă casă. Apoi, în timp ce pompierii le sting focul, ei intră pe Facebook și le dau m…e politicienilor care ne distrug țara.

România arată așa din cauza oamenilor care locuiesc în ea. Din cauza, nu datorită.

 

 

 

 

SPUNE-TI PAREREA