Serviciile sociale din sistemul public lasă mult de dorit la capitolul funcționalitate și utilitate, așa că misiunea recuperării persoanelor cu nevoi speciale cade în sarcina ONG-urilor. Ioan Turc, președintele PNL BN, a atras atenția recent asupra Centrului de resurse și referință în autism “Micul Prinț” din Bistrița care are nevoie de sprijinul Primăriei.

„Doresc să insist asupra unei probleme de natură socială căreia nu i se acordă atenția cuvenită. Este vorba despre situația Centrului de resurse și referință în autism “Micul Prinț”. Această asociație, acreditată și licențiată ca furnizor de servicii sociale, oferă servicii de informare, conștientizare, consiliere, educare și incluziune socială pentru sute de oameni: copii, beneficiari direcți, inclusiv cei instituționalizați, dar și familiile acestora. Terapiile de care beneficiază copiii sunt complexe și presupun frecvență zilnică și continuitate.

Centrul se susține prin efortul părinților, prin donații și sponsorizări. Când li se solicită ajutorul, șefii social-democrați din Primăria Bistrița spun că nu sunt bani. Domnilor șefi din Primărie, chiar nu vă e jenă? Aveți milioane de tocat pe pârtie sau pe spectacole cu mai mulți artiști decât public, dar nu puteți susține o asociație care se zbate să facă minuni pentru oameni? Este valabil și pentru CJ.

Un copil care nu beneficiază de terapie de specialitate atât cât e nevoie va deveni un asistat social pe viață, pentru că nu va putea să facă nimic pentru a-și câștiga pâinea“, a spus Ioan Turc.

În 2018, Ana Dragu președintele centrului,a trăgea atenția că acești copii au dreptul prin lege la servicii de recuperare, dar nu le primesc.

„Terapiile de recuperare sunt servicii conexe actului medical sau servicii sociale la care toți copii au dreptul prin lege, indiferent de diagnostic. Din păcate, majoritatea covârșitoare a copiilor români nu au acces gratuit la aceste servicii. Nici cei cu autism, nici cei cu ADHD, nici cei cu Down, nici cei cu epilepsie, nici cei cu depresii, nici cei cu anxietate, nici cei cu dizabilități intelectuale, nici cei cu boli rare. Nimeni“, spunea Ana Dragu.

SPUNE-TI PAREREA