Primarul comunei Căianu Mic, Paul știr, a relatat problema unui cetățean al comunei stabilit peste hotare la Consulatul General al României la Barcelona. Ca multe alte comune din România, Căianu Mic are numeroși locuitori stabiliți în străinătate, așa că primarul și-a exprimat disponibilitatea de a comunica cu ei și de a le sări în ajutor dacă întâmpină probleme în relația cu țara natală, în statele în care locuiesc.

„Astăzi am fost sunat de un concetățean, fiu al comunei Căianu Mic, care locuiește în orașul Girona din Spania. Acesta mi-a comunicat că s-a adresat Consulatului General al României la Barcelona pentru a cere anumite informații, în vederea efectu[rii diligențelor necesare pentru rezolvarea unei situații cu care se confruntă. Până aici totul bine și frumos, dar omul nostru s-a izbit brusc și pe neașteptate de un comportament total nepotrivit din partea unor funcționari din cadrul consulatului!

Personal, consider că a fi într-o funcție publică este o foarte mare onoare și responsabilitate în același timp, și nimeni nu te obligă să îndeplinești o funcție dacă nu vrei. Dacă totuși alegi să ocupi o funcție publică, atunci trebuie să înțelegi că ești în slujba cetățeanului, iar cei care ți se adresează nu o fac pentru că nu au altceva mai bun de făcut în acea zi.

În afara granițelor tării noastre locuiesc și muncesc foarte mulți români pentru care am un respect deosebit!

Atunci când au de rezolvat anumite probleme, frații noștri de peste hotare sunt nevoiți să-și ia liber de la locul de muncă și să se deplaseze zeci sau chiar sute de kilometri cu mașina până la ambasada sau consulatul de care aparțin!

Este foarte dezamăgitor să bați la ușile unor instituții de peste hotare, care reprezintă statul din care faci parte și să ți se închidă ușa în nas, să ți se vorbească urât, sau chiar mai grav, să fii insultat!

Nu generalizez! Sunt convins că în ambasadele și consulatele, care reprezintă România peste hotare, sunt foarte mulți functionari și oameni de bine care își fac treaba într-un mod ireproșabil, dar în același timp mi-a fost dat să aud de multe ori despre situații în care românii noștri au fost tratați nepotrivit de către cei care au menirea să-i ajute în limita prevederilor legale și să-i trateze cu demnitate și respect!

Toți cei care întâmpinați astfel de situații, vă rog să-mi scrieți pentru a face publice orice fel de derapaje sau comportamente nepotrivite!

Prieteni dragi, Bunul Dumnezeu să vă dea putere de muncă, să vă ocrotească și să vă ajute în tot ceea ce v-ați propus!

Numai bine!“, a scris Paul Știr pe pagian sa de facebook.

SPUNE-TI PAREREA