Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes naţional şi urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai: interzicerea OUG în domeniul infracţiunilor şi interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie.

Președintele PNL BN, Ioan Turc, și-a exprimat astăzi, într-o conferință de presă, opinia despre aceste teme și poziția partidului în raport cu decizia președintelui țării.

„Noi, liberalii bistrițeni, salutăm inițiativa președintelui României, dl. Klaus Iohannis, de a convoca un referendum pe justiție și considerăm că temele propuse sunt consistente și preocupă de o bună perioadă de timp societatea românească.

Art. 2 din Constituția României dispune: – Suveranitatea
Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

Prima temă, interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție, este rezultatul presiunii constante pe care PSD o pune pe justiție și, implicit, pe societate, începând cu Ordonanța 13/2017 și până în prezent. Există nenumărate declarații în spațiul public ale unor lideri PSD care cer, la tatonare, o ordonanță pe amnistie și grațiere. La fiecare ședință de guvern, ordinea de zi fiind secretă, românii se așteaptă ca o astfel de ordonanță să fie dată.
Românii vor decide dacă sunt sau nu de acord ca persoanele condamnate pentru fapte de corupție să fie amnistiate, adică să dispară orice efect al condamnării cu privire la pedeapsă, dar și la cazier. Dacă românii vor fi de acord, atunci orice condamnat pentru fapte de corupție va putea reveni în funcții publice, va putea fi parlamentar, ministru sau primar. Sunt convins că majoritatea covârșitoare a românilor cinstiți din această țară nu vor accepta acest lucru.
În ceea ce privește interdicția de a legifera prin ordonanțe de urgență în materia infracțiunilor, pedepselor și organizării judiciare, nu cred că sunt de făcut multe comentarii. Tot Ordonanța 13, dată noaptea ca hoții, ne arată de ce sunt în stare șefii PSD pentru a-și scăpa pielea“, a declarat Ioan Turc.

SPUNE-TI PAREREA