Fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat că temele pe care președintele Klaus Iohannis dorește să le supună votului poporului presupun modificarea Constituției.

Dacă referendumul va fi validat, atunci ar trebui să fie inițiată o procedură de modificare a Constituției. Zegrean consideră că s-ar ajunge la aceeași situație ca a referendumului din 2009.

„Ambele teme enunțate de domnul președinte presupun ca ulterior să se procedeze la modificarea Constituției. Chiar dacă poporul va decide că asta dorește, iar referendumul va fi validat, fără modificarea ulterioară a Constituției nu poate fi luat în considerare. Riscăm să ajungem în situația din 2009, când a fost referendumul cu 300 de parlamentari și o singură Cameră a Parlamentului.

Atât în privința grațierii cât și în privința posibilității altor instituții de a contesta OUG-urile avem prevederi în Constituție peste care nu se poate trece decât prin modificare. În ceea ce privește OUG, Guvernul nu are limitări prin Constituție, doar prin lege, dar dacă vrei să impui o limitare specială aceasta va fi făcută prin modificarea Constituției. În ceea ce privește amnistia se va crea o situație ciudată. Adică treci în Constituție că nu poți amnistia corupția, dar alte fapte, precum crimele pot fi amnistiate? E mai gravă coruția decât crima?”, a declarat Augustin Zegrean, conform EVZ.

SPUNE-TI PAREREA