Plimbările cu Mocănița sunt un punct de atracție în România, cele mai cunoscute trasee fiind pe valea Arieșului în Munții Apuseni, pe Valea Vaserului în Maramureș, la Moldovita in Bucovita sau pe Valea Hartibaciului în Sibiu.
De câțiva ani, mocănița circulă și în Transilvania, pe traseul căii ferate înguste ce lega odinioară orașul Târgu Mureș de Lechința, datorită unei echipe de oameni din Bistrița, Cluj, București și nu numai.
Oamenii care au revitalizat Mocănița Transilvaniei vor acum să construiască un depou de care au nevoie pentru a găzdui drezina, o mașină foarte importantă pentru întreținerea căii ferate.
„Am început în anul 2015 iar de atunci ne-am concentrat înspre dezvoltarea proiectului de reabilitare a traseului: lucrări de mentenanță la calea de rulare, erbicidare, cositul vegetatiei, defrișarea arbuștilor crescuți în gabaritul liniei, curățarea pasajelor, masurători topografice, instalarea panourilor informative.
Drezina – un fel de masina pe calea ferată, construită de Sandu – este cel mai important mijloc de transport ce ne ajuta sa ne deplasam pe traseu toate activitatile necesare: plimbari cu turisti, curatatul vegetatiei, erbicidat, interventii la calea de rulare, etc.
Depoul îl vom construi în capatul traseului din gara Teaca, urmând să prelungim calea ferata cu încă 20 de metri pentru a acea acces în clădire din linia curentă. Acesta este pas împortant pe care îl vom face în proiectul nostru întrucât deplasarea la lucrări va fi mult mai facilă și vom avea un spațiu în care să ținem utilajele necesare.
Depoul va avea o suprafată de 32 metri patrati, construit pe structura din lemn, pereti din scandură cu acoperiș din OSB si tiglă bituminoasă. Ne dorim ca din punct de vedere estetic să se încadreze cât mai plăcut în arealul gării, construită în anul 1914.
Pentru a construi aceasta cladire avem nevoie de materiale de constructie in valoare de 10.000 lei, iar pentru manopera vom apela la meșteri locali din Teaca și voluntari din Asociatia Mocanita Transilvaniei.
Dacă ai o pasiune pentru care ai munci de dimineata până noaptea târziu alături de oameni asemenea tie, fără să ai o recompensă imediată, atunci cu siguranță ne întelegi.
Avem mare nevoie de sprijinul tău pentru ca proiectul mocăniței din Câmpia Transilvaniei să se dezvolte!
Fii unul dintre sustinatorii nostri iar noi te recompensam cu o experientă de neuitat cu drezina pe traseul mocanitei!“, a explicat echipa care a pus în funcțiune Mocănița Transilvaniei.
Până acum, s-au adunat 5248 de lei pentru acest proiect și au mai rămas 20 de zile în care se poate strânge restul sumei.
Pentru a afla mai multe informații și pentru a contribui cu o donație, puteți accesa acest link!