Simona Păcurar, o bistrițeancă pasionată de observarea naturii și, în special, observarea păsărilor, a descoperit ieri o specie de broască țestoasă care și-a făcut apariția în Situl Natura 2000 Șieu-Budac.
„În urma activităților desfășurate cu ocazia Zilei Mondiale a Apei – pe malul râului Şieu, în zona localității Arcalia, în 24.03.2019 am identificat un exemplar de țestoasă cu tâmple galbene (Trachemys scripta scripta), care se sorea în vegetație și care când m-a văzut s-a deplasat cu rapiditate în apă.
Din păcate nu e de bine, pentru că această țestoasă nu este autohtonă. Țestoasa de Florida este o specie americană, ajunsă pe continentul European ca animal de companie, în prezent eliberată în apele stătătoare și curgătoare din România și multe alte țări, fiind considerată SPECIE INVAZIVĂ. Este mai mare, mai puternică, mai agresivă și mai longevivă decât țestoasa de apă europeană (Emys orbicularis) specie vulnerabilă, cu care concurează pe aceeași nișă ecologică.
Țestoasele sunt active doar în perioada martie – noiembrie, în sezonul rece înfigându-se în mal, în bălți suficient de adânci încât să nu înghețe. Funcțiile vitale sunt păstrate, ritmul cardiac fiind mult încetinit, în vreme ce respirația țestoaselor în timpul hibernării se face cutanat, prin pielea din zona cozii. La primele semne de primăvară, țestoasele ies din hibernare, începând să se sorească pe locurile lor preferate.
Țestoasele nu sunt animale agresive însă, luate în mână, pot mușca destul de serios, asta pentru că ele sunt animale de pradă, hrănindu-se cu pești și alte animale acvatice. Deși par animale lente, pot fi surprinzător de agile și pe uscat, în apă înotând cu mare ușurință și putând sta zeci de minute fără să iasă la suprafață“, a explicat Simona Păcurar.
Ciprian Samoilă, biolog, atrage atenția că această specie trebuie scoasă din acest habitat și subliniază că prezența ei este interzisă în habitatele naturale din Europa.
„Specie “nouă” dar total nedorită, declarată invazivă de către UE și interzisă total prezența ei în habitatele naturale. Trebuie obligatoriu să o scoatem de unde a fost găsită și plasată undeva într-un centru de viață sălbatică“, a atrasn atenția Ciprian Samoilă.