Principala atracție turistică a județului Bistrița-Năsăud e cam infectă, după cum reiese în urma controalelor efectuate de autorități. Sunt peste 270 de pensiuni la Colibița și a fost nevoie de un reportaj în presă, preluat de toate ziarele locale, pentru a se face un control mai serios în zonă.

Din cele 270, au fost controlate foarte puține pensiuni, pe o suprafață de câteva sute de metri, într-o perioadă a anului în care turismul nu e în floare la Colibița. Chiar și așa, s-au găsit destule nereguli și s-a constatat clar că s-a deversat în Colibița, cu țevi care nu se vedeau, amplasate la câțiva metri sub nivelul lacului.

Prefectul Ovidiu Frenț a declarat că situația nu e chiar așa de gravă și că oamenii pot sta liniștiți. Dacă vrei să nu se sperie turiștii și să nu mai calce la Colibița, asta e declarația potrivită. Adevărul nu e însă chiar așa. Dacă la un număr mic de pensiuni controlate s-au găsit atâtea nereguli, conducte “suspecte” și s-au dat amenzi mari, nu putem decât să ne imaginăm care ar fi bilanțul în cazul unui control la toate pensiunile, pe timp de vară, când cabanele și pensiunile sunt ocupate la capacitate maximă și proprietarii nu se mai pot ascunde.

Mai mult, am fi tare curioși ce s-ar întâmpla la un control și din partea altor instituții, în ceea ce privește condițiile sanitare sau modul în care se fiscalizează încasările la Colibița. Nu de alta, dar n-am auzit să primească cineva bon pentru că plătește peste 1000 de euro pentru o cabană de sărbători.

Dar, până acolo, e cale lungă. Deocamdată, să ne mulțumim că s-au astupat cu spumă niște țevi prin care probabil ieșeau fecale și apă de la chiuvetă și s-au amendat câțiva patroni care oricum au adunat sume fabuloase în anii în care țevile nu se vedeau în lac și au de unde plăti.

Și ce am vrut să vă mai întreb, vă imaginați cum ar fi stat lucrurile în România și cât de departe am fi ajuns dacă instituțiile, de control și nu numai, ale statului, și-ar fi făcut treaba tot timpul cum și-o fac după ce apare câte un subiect delicat în presă?

SPUNE-TI PAREREA