Te simți cu adevărat cetățean european? Timp de o săptămână, tineri din România, Spania, Slovacia, Turcia, Macedonia și Croația au răspuns la această întrebare, atât din perspectiva personală, cât și din cea a țării de proveniență. Nu a fost o sarcină ușoară, însă cei șase tineri membri ai unei asociații bistrițene, care au reprezentat România în cadrul acestui proiect internațional, descriu experiența ca fiind o reușită.

Orasul Samobor din Croația a gazduit, timp de șapte zile, șase delegații internaționale, formate din tineri cu vârste între 17 si 22 de ani, care au venit pregătiți pentru a cunoaște și înțelege mai bine starea actuală a statelor membre UE, în cadrul proiectului Sailing on Citizenship. Delegația românească a fost formată din șase tineri din Bistrița, care au fost mai mult decât încântați să reprezinte cu pricepere țara în cadrul proiectului, sub îndrumarea lui Florin Mărginean, președintele Bistrița Business Academy.

„Am înțeles mult mai bine ce înseamnă sa faci parte din Uniunea Europeana, inclusiv care sunt avantajele în plan personal ca cetățean european. Am discutat mult cu participanții din Turcia și Macedonia, țări care nu sunt încă membre UE, și mi-am dat seama că se confruntă cu dificultăți pe care noi nu le mai întâlnim, mai ales în ceea ce privește mobilitatea sau emigrarea” – Mara Păștean, 19 ani, membru Bistrița Business Academy

„În fiecare zi s-au organizat activități tematice în care tinerii s-au implicat cu dedicare. Participanții au format echipe mixte, internaționale și au dezbătut diverse teme de interes pentru viitorul Uniunii Europene. Punctul central al proiectului a fost reprezentat de prezentările susținute de fiecare echipă națională în parte. În cadrul discuțiilor generate s-a realizat un schimb de informații care a reușit să deschidă noi perspective și să dea naștere unor noi viziuni.

„Mi-a făcut mare plăcere să lucrez cu colegii mei din țările participante. Am înțeles cu mare ușurință punctul de vedere al fiecăruia în parte și, mai mult, anumite tendințe ale opiniei publice din țările pe care le reprezentau. Am participat activ la prezentările susținute de ei și am primit răspuns la toate întrebările pe care le aveam. M-a încurajat atmosfera familiară și extrem de relaxată, mi-am făcut prieteni și mi-a fost ușor să îmi exprim de fiecare dată opinia. Cred ca mă întorc schimbată acasă. Cu siguranță văd altfel lucrurile acum, aș vrea ca fiecare român să cunoască avantajele cetățeniei europene” – Sorina Ureche, 21 ani, membru Bistrița Business Academy

Proiectele Erasmus+ se bazează pe educația non-formală și reușesc să își atingă scopul dorit, prin crearea legături strânse între participanți, atât prin ateliere specifice temei alese, cât și prin activități de team-building. În ultimele zile ale proiectului, participanții au construit un monument care să împlinească activitatea lor și care să simbolizeze unitatea în diversitate a cetățenilor europeni. Pornind de la numele proiectului Sailing on citizenship, (Navigând pe apele cetățeniei), s-a decis crearea unei nave care să reprezinte și să includă spiritul a tot ceea ce s-a realizat prin acest proiect. Corabia este o conceptualizare a cetățeniei, așa cum au perceput-o echipele naționale participante. Cel care a creat designul este un membru al echipei României, Alexandru Mărginean, viitor arhitect.

„Trebuie să ne reprezinte pe fiecare, includem tot ce am învățat zilele astea, construim o reprezentare a ceea ce simțim noi ca cetățeni europeni. Nava este un simbol, include fiecare cetățean al uniunii europene și ne include și pe fiecare dintre noi, toți cei care am construit, desenat și decorat câte un element al ei. Cred că e o responsabilitate mare, pentru că va rămâne expusă aici, la centrul pentru tineri din Samobor, lucru care ne-a determinat să facem o treabă bună. Nu m-am îndoit de asta, ne-am înțeles foarte bine între noi și am avansat repede, totul a mers cum am plănuit. Am desenat steaguri, am adăugat simboluri sugestive și, mai ales, am lucrat împreună, asta fiind adevărata semnificație a cetățeniei europene: unitatea în diversitate” – Alexandru Mărginean, 23 ani, membru Bistrița Business Academy.

Finalul proiectului a adus după sine un sentiment unanim de nostalgie. În cele șapte zile de activități au reușit să se lege prietenii strânse. Promisiunile de revedere vor fi cu siguranță respectate. Experiența unică reprezintă perspectiva reluării proiectelor de acest gen pe coordonate care să includă și experiența acumulată până acum.

„Mi-a schimbat viața, spun asta fără să exagerez. Așa am și descris proiectul la final când am avut de spus fiecare câte un cuvânt care să însumeze ce am trăit aici. Nu credeam că pot învăța atât de multe într-un timp atât de scurt într-o astfel de manieră non-formală. Cu siguranță îmi doresc să mai particip!” – Denisa Roșiu, 22 ani, membru Bistrița Business Academy.

„În cadrul proiectelor de acest gen, mai cu seamă în cel al proiectelor Erasmus+, tinerii reușesc să dobândească experiențe unice, pe care nu le pot trăi în alte circumstanțe. Asociații precum Bistrița Business Academy fac posibile astfel de mobilități și oferă participanților șansa de a observa prin implicare directă fenomene de actualitate, noi sau mai puțin cunoscute lor. Sunt cu adevărat mândră de echipa din care am făcut parte. Am dat dovadă de implicare și am simțit că am reușit să facem cunoscută România noastră celorlalți participanți. Atmosfera generală a fost una de unitate, eram toți cetățeni ai unei mari comunități iar acum știm cu adevărat ce înseamnă asta. Am fost în numeroase proiecte Erasmus+ și nu îmi propun să mă opresc curând!”- Sorina Ureche, 21 ani, membru Bistrița Business Academy.

Ascultând părerile participanților, suntem convinși că nava construită de ei, cea a cetățeniei europene, va continua să fie cârmuită responsabil într-un viitor al apelor limpezi.

Echipa Bistrița Business Academy

 

SPUNE-TI PAREREA