Ochelarii sunt un accesoriu la modă, care completează ținuta, iar unele persoane tind să acorde mai multă atenție alegerii ramelor decât lentilelor, care sunt esențiale pentru protejarea vederii pe termen lung.

Iana Optic, cel mai complet și modern salon de optică medicală din Bistrița, situat pe strada Liviu Rebreanu nr. 5, vine cu câteva sfaturi în sprijinul celor care sunt interesați de protecția ochilor, mai ales în sezonul estival când lumina puternică poate crea probleme în diverse domenii de activitate.

Alegerea corectă a lentilelor este un prim pas în evitarea unor afecțiuni ale ochilor, mai ales atunci când derulăm activități care presupun concentrarea vederii.

Salonul Iana Optic comercializează mai multe tipuri și culori de lentile, dar utilitatea lor este diferită de la un utilizator la altul.

UVTECH, lentilele innovative care reduc la minim efectele radiațiilor

Stilul de viață modern a impus o modificare majoră a obiceiurilor noastre. Pentru cei care petrec mult timp afară, devine necesară o protecție vizuală suplimentară la expunerea radiațiilor de tip UV și lumină albastră (prezente în cantități tot mai mari datorită exploziilor solare și a micșorării stratului de ozon protector), în special la munte la mare, pentru sportivi sau pentru cei care au activități profesionale sau diverse hobby-uri în exterior.

Chiar și la interior, prin utilizarea continuă a unor dispozitive precum PC-ul, notebook-ul, tableta sau smartphone-ul, se induce un efort vizual crescut, astfel încât apare nevoia aplicării unor filtre speciale pentru desfășurarea activităților într-un mod cât mai confortabil. Efortul vizual este adesea accentuat de sisteme de iluminare neadaptate nevoilor (becuri cu led și neoane), ce emit radiații luminoase dăunătoare cuprinse între lungimea de undă ultravioletă și cea a luminii albastre de înaltă energie vizibilă (HEV)

În ultimii ani multe defecte de vedere au fost asociate solicitărilor continue ale aparatului vizual la aceste lungimi de undă, accentuând probleme precum: retinopatia, cataractă, oboseală oculară, degenerescență maculară, alterarea producției de melatonină și modificarea ritmului circadian, creând perturbarea stării generale a somnului, modificarea timpului de reacție.

UVTECH sunt lentile inovative, din materiale organice dedicate, proiectate să reducă la minim efectele radiațiilor ultraviolete și ale luminii albastre vizibile de înaltă energie (HEV) cu lungimi de undă de până la 420 m.

Se recomandă cu precădere la exterior, unde se găsește cel mai mare nivel de radiații ultraviolete și lumină albastră, dar și la interior unde există doar lumina albastră emisă de dispozitivele digitale.

Efectele radiației uminoase asupra ochiului:

Lumina albastră de înaltă energie trece prin cornee și cristalin , ajungând la nivelul retinei și provocând leziuni retiniene

Lentilele UVTECH

  • Sunt special concepute pentru a limita efectele nedorite cauzate de radiațiile UV și lumina albastră de înaltă energie
  • Absorb 100% radiația UV invizibilă și 55% din lumina albastră vizibilă
  • Previn apariția cataractei și a degenerescenței maculare DMLV
  • Ajută la menținerea ritmului car circadian

 

Există și lentilele antireflex, care asigură un confort al ochilor atunci când lumina soarelui sau alte surse de lumină sunt îndreptate în direcția ochilor.

Când vine vorba de ochelari de soare, alegerea acestora nu se face doar pe criterii estetice, ci și de utilitate. Lentilele ochelarilor trebuie să permiră recunoașterea clară a tuturor obiectelor, dar și percepția corectă a culorilor, mai ales atunci când sunt folosiți la condusul mașinii.

Lentilele galbene te pot pune în dificultate atunci când eşti la semafor, de exemplu, în timp ce lentilele gri, verzi sau maro minimizează distorsiunile de culoare şi sunt o alegere mai bună atunci când eşti în spatele volanului.

Dacă optezi pentru o pereche de lentile cu protecție totală împotriva razelor nocive ale soarelui, nu e nevoie să alegi neapărat o nunață mai închisă a lentilelor.

În ceea ce privește ochelarii de vedere, este important câmpul vizual asigurat de lentile, pentru a nu stânjeni vederea. Astfel, dacă utilizați ochelari pentru citit sau lucrul pe calculator, puteți opta pentru lentile mai înguste. Dacă aveți nevoie de ochelari pentru vedere la distanță, cel mai bine este să alegeți niște lentile mai mari, cu un câmp vizual mai larg.

Tipuri de lentile și particularitățile lor:

  • Lentilele fotocromice – se închid sau se deschid la culoare în funcţie de lumină. Cu toate acestea, au nevoie de puţin timp pentru a se adapta la diferite condiţii de iluminare.
  • Lentilele de policarbonat – oferă protecţie la impact, fiind utile în timpul activităţilor sportive şi potenţial periculoase.
  • Lentilele-oglindă – reduc lumina vizibilă, făcând totul să pară mai întunecat.
  • Lentilele degrade – închise la culoare în partea de sus şi mai deschise în partea de jos, reduc efectul de orbire în cazul reflexiei de lumină, fiind utile la condus.
  • Lentilele dublu degrade – închise la culoare în partea de sus şi jos, dar deschise la culoare în mijloc. Sunt utile în practicarea sporturilor de iarnă sau pe apă, dar nu şi la condus.
  • Dacă petreci mult timp în jurul apei, optează pentru lentile polarizate. Acestea reduc efectul de orbire, prin filtrarea luminii reflectate în suprafeţe cum ar fi apa sau oglinzile. Acest tip de ochelari sunt o opţiune bună pentru surferi sau schiori. Cu toate acestea, trebuie să ştii că polarizarea nu are nimic de-a face cu protecţia UV, deci asigură-te că lentilele te vor proteja complet.

SPUNE-TI PAREREA