…, iar m-am luat cu altele și nu v-am zis o chestiune istorică: Donald Trump, președintele SUA, a decretat „starea de urgenţă naţională”, pentru a putea autoriza construirea Zidului la graniţa cu Mexicul, fără aprobarea Congresului, din fondurile bugetare ale Departamentului Apărării (Pentagon + dintr-un fond al Departamentului Trezoreriei şi din fondul de combatere a traficului de droguri).

8 miliarde de dolari, în total.

Logica lui Trump este să diminueze astfel traficul de droguri, să combată traficul de persoane, mai puțini infractori şi să scadă grupurile criminale.

Plus, încă o treabă! A promis asta în campania sa, iar acum a găsit artificiul acesta tehnico-politic. (Punct)

O să vedem ce o să iasă, însă este foarte interesant, dacă dai filele istoriei, deoarece o să îl găsești la capitolul 1987, pe preşedintele U.S. – Ronald Reagan care rostea, în Berlinul de Vest, „Mr. Gorbachev, dărâmați acest zid!”- „Mr. Gorbachev, Tear Down This Wall!”

După aproximativ 30 de ani, Trump rostește apăsat fraza:„ Zidurile funcţionează şi Zidurile salvează vieţi”- „Walls Work and Walls Save Lives”.

Concluzia?

Istoria nu mai este ciclică, prezentul este imprevizibil și viitorul (evident că) va fi în funcție de ce alegem azi.
____
Mihaela Ivan este absolventă de Științe Politice, la UBB Cluj-Napoca și a făcut masterul la București, în Științe Politice și Comunicare.

În 2017, a absolvit, la Institutul Diplomatic Român, cursul “Protocol și etichetă diplomatică” și “Politică externă rusă”.

A lucrat în Guvern, dar și pe consultanță externă în Mexic, Ucraina, Republica Moldova. A publicat studii de cercetare în branding de țară și sănătate publică.

SPUNE-TI PAREREA