Sesiunea de lucrări pe luna februarie a „Comisiei pentru Ape, Păduri, Pescuit și Fond cinegetic”, din cadrul Senatului României, s-a reunit în județul nostru pentru a dezbate și a informa asupra problemelor din domeniile de activitate și pentru a căuta soluții care pot duce la dezvoltarea durabilă, exploatarea sustenabilă, respectiv la protejarea naturii, a comunicat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.
Printre temele dezbătute au fost: regulamentul de valorificare a mesei lemnoase aprobat prin HG 55/2019, statutul personalului silvic – propunere legislativă privind modificarea și, completarea Ordonanței de Urgență nr. 59/2000(BPI21/2019), asigurarea pazei pădurilor cu suprafețe mai mici de 30 ha și proprietari necunoscuți, demersuri efectuate privind plăți compensatorii Natura 2000.
Pentru cetățeni, vestea bună este că în iarna 2018-2019 nu a mai existat o criză a lemnului de foc și, mai mult, se dorește să se reducă de la 19% la 9% TVA-ul pentru lemnul de foc, un aspect propus de această Comisie. De asemenea, barajul Colibița, așa cum s-a comunicat încă de anul trecut, va intra în reabilitare, la finalul acestui an urmând a se realiza golirea parțială a lacului.
“Ministerul Apelor și Pădurilor, prin măsurile luate, a reușit să deblocheze situația privind punerea pe piață a lemnului și asigurarea lemnului de foc necesar pentru încălzirea locuințelor. În primul rând, pentru a asigura prioritatea alocării resurselor materiale lemnoase din pădurile din proprietate publică necesare încălzirii locuințelor populației, a fost instituit un volum minim de lemn destinat încălzirii locuințelor de un milion de mc/an, pe care trebuie să îl pună la dispoziție RNP-Romsilva.
Este o măsură de siguranță pentru a ne asigura că administratorul pădurilor statului asigură lemnul de foc populației și nu pățim ca în alți ani, când au fost sincope la aprovizionarea lemnului de foc populației. (…)
O prioritate a actualei guvernări este asigurarea pazei pădurilor. Astfel, s-au demarat proceduri prin care să fie preluate în pază terenurile forestiere cu proprietar necunoscut. S-au implementat scheme de ajutor prin care Statul finanțează paza pădurilor pentru proprietăți mai mici de 30 de hectare. Până la această dată, au fost identificate circa 350.000 de hectare de pădure fără pază și au fost preluate în pază 90.000 de hectare.”– ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.
“Astfel de acțiuni sunt benefice la explicarea rolului nostru ca instituții, dar și la rezolvarea concretă a problemelor. Avem în județ o biodiversitate foarte mare, avem două parcuri naționale, Munții Rodnei și Călimani, avem 25 de arii protejate, avem un fond forestier puternic, o rețea hidrologică complexă și un fond cinegetic important.
În legătură cu ultimul punct, cred că această problemă ar trebui reglementată în cel mai scurt timp pentru că statisticile spun că avem peste 5.000 de exemplare de urs brun peste numărul optim de exemplare în România, în județul nostru raportându-se de asemenea o mare concentrație de exemplare. Este foarte greu de susținut fără incidente și nu cred că nu ne putem imagina cu toții ce se poate întâmpla dacă nu se intervine în cel mai scurt timp, în special ca riscuri la viața și integritatea persoanelor.”, a spus prefectul județului, Ovidiu Victor Frenţ
Lucrările Comisiei vor continua și mâine la barajul Colibița.
• “Comisia pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic” este structura internă de lucru a Senatului, constituită pentru pregătirea activităţii de legiferare, pentru realizarea funcţiei de control parlamentar, precum şi pentru îndeplinirea altor atribuţii primite de la Biroul permanent sau de la plenul Senatului, în domeniul său de activitate. Comisia îşi desfăşoară activitatea pe toată durata mandatului Senatului.
• Organizatorul ședinței Comisiei a fost senatorul și secretarul acesteia, Ioan Simionca, iar participanții, au fost: ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, președintele comisiei, senatorul Costel Șoptică, vicepreședintele comisiei, Pop Gheorghe, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, prefectul Ovidiu Frenț, vicepreședintele Consiliului Județen Bistrița-Năsăud, Puica Vasile, subprefectul Ciprian Ceclan-Oprea, reprezentanții direcțiilor silvice și regiilor de ape din județul Mureș, Suceava, Maramureș și Bistrița-Năsăud, directorii Parcului Național Călimani și Rodna, șefii de ocoale silvice, primari din județul Bistrița-Năsăud.
Daca vreti sa nu se mai distruga padurile tzarii, infiintzati Politia sau Jandarmeria Apelor, Padurilor, Mediului si Domeniului Cinegetic , subordonata direct primului-ministru , independenta teritorial si „locata „acolo unde situatia operativa impune, cu efective, dotare si competent materiala si teritoriala generala .
Aceste efective, sa faca ” munca de politie a statului ” in aceste domenii, omniprezenta permanent , in padure, pe crestele muntilor, lnga ape, paduri sau mediul in care se comit fptele penale specifice domeniului . Costurile vor fi mult mai mici decat distrugerile de padure , ape , mediu ori domeniu cinegetic la care este supusa astazi tzara .
Desfiintzati aceasta Garda Forestiera, care efectiv nu poate face munca preventiva de politie a statului de drept, ci doar verifica, inventariaza si constata pagubele deja gata facute , dupa care „lemnele ” taiate … nu mai pot fi ” ridicate inapoi pe picior „. Aceasta formatiune este asa… doar de „amorul artei „sa se afle cineva-n treaba , neavand nici o autoritate si eficienta !