A fi om este greșit. De ce, însă, liderii pretind că sunt superiori echipei lor? Oamenii nu doresc ca roboții să le îndrume companiile. Mai degrabă ar lucra pentru lideri calificați, empatici care fac greșeli oneste și invată pe drum.
Fiind cea mai nouă generație care se alătură forței de muncă, Generația Z valorizează autenticitatea în leadership. Un studiul a constatat că consumatorii de gen Z consumă în mod deschis “deschiderea”, incluziunea și autenticitatea în fața altor factori atunci când aleg unde să facă afaceri-atât personal, cât și profesional.
Consecințele unei abordări neadecvate a conducerii pot fi grave. Angajații care nu-și văd conducătorii că fiind autentici sunt mai puțin implicați la locul de muncă, ceea ce se corelează cu creșterea cifrei de afaceri și profitabilitatea redusă. Salariile mai mari și beneficiile mai bune nu vor face angajații să rămană în jur. Pentru a-și păstra talentele de top, liderii trebuie să devină ghidurile autentice pe care talentul de top le merită.
Aceste sfaturi va vor duce la un stil de conducere autentic pentru angajații dumneavoastră:
- Lăsati-i să se dezvolte, chiar dacă se dezvoltă în altă parte
Atunci când specialiștii au studiat generația Z, au descoperit că 38% dintre respondenți au prioritizat, mai presus de toate, onestitatea și integritatea într-un șef. Cu toate acestea, „capacitatea de mentorat” a ajuns pe locul al doilea la 21%. Lucrătorii de astăzi nu doresc doar să lucreze pentru bani: vor să învețe de la oameni care sunt dispuși să-i ajute să crească.
De multe ori, această creștere se produce în întregime în contextul companiei. Un lider care îi ajută pe un angajat să învețe să devină un comerciant mai bun are șanse mari să-l păstreze pe angajat pe durată lungă. Unii angajați aspiră să crească în direcții care nu corespund viziunii actuale a companiei pentru viitor. Cu toate acestea, ceea ce aduc la masă nu este mai puțin valoros și va contribui la aptitudinile și cultură mai largi ale companiei. Liderii cu adevărat autentici ajută și la această dezvoltare, chiar dacă inseamnă că un angajat va plecă în cele din urmă.
Pentru fiecare angajat care iese din companie și pleacă, alți câțiva vor vedea cât de bine a fost tratat și de ședere acest angajat. Că un bonus, persoanele care pleacă vor spune celorlalți cât de bine au fost tratați, inspirând mai mulți talente de vârf pentru a căuta un loc de muncă sub acel lider autentic și de ajutor.
- Nu promovați riscurile în timp ce pedepsiți eșecul.
Nimic nu irită un angajat talentat că o mustrare pentru a încerca ceva nou. După cum spunea Steve Jobs, „nu are sens să angajzm oameni inteligenți și să le spunem ce să facă. Angajăm oameni inteligenți pentru a ne putea spune ce să facem.”
Majoritatea companiilor de astăzi susțin că acordă prioritate inovării, dar, în practică, puține companii acceptă în mod deschis procesul și erorile care vin impreună cu procesul. Liderii pot spune angajaților să fie creativi, dar atunci când aceiași conducători îi pedepsesc pe oameni pentru eșec (chiar indirect), angajații se ridică la ipocrizie și renuntă la încercarea de a se schimbă. Cu cât se simț mai mulți angajați invinuti, cu atât mai multe șanse ar avea să renunțe.
Această inseamnă crearea unei culturi care să experimenteze și să învețe de la eșec prin rezervarea unei părti din buget pentru practica inovației. Lasă-i pe muncitori să își flexeze mușchii creativi fără teamă de mustrare. Când oamenii se simț liberi să exploreze, sunt mult mai probabil să descopere noi idei utile-și mai probabil să rămană cu liderii care au crezut în ei.
- Ascultați critici, oferiți feedback și faceți schimbări atunci când este necesar.
Angajații știu că șefii lor nu sunt perfecți și vor să ajute. Atunci când muncitorii furnizează feedback genial și constructiv despre ceea ce compania sau un supraveghetor direct ar putea face mai bine, nu o luați personal sau o măturați sub covor. Nu inseamnă să fii personal, așa că nu e ține așa. În schimb, abordați problema cu soluții utile. Acesta este un exemplu de imbrătisare a creșterii profesionale și arată angajaților că opiniile lor sunt valoroase.
Solicitați feedback prin intermediul canalelor private, astfel încât angajații să nu simtă presiunea colegilor lor și să le urmărească. Dacă feedback-ul este corect, actionează asupra acestuia. Dacă simțiți ca e corect sau incorect, cereți angajatului să clarifice comentariile fără teamă de retribuire. Liderii care l-au lăsat pe angajați să provoace demonstrează echipelor lor că înțeleg limitele lor personale și doresc să crească alături de echipele lor.
Oferiți angajaților feedback-ul dorit. Conducătorii autentici ar trebui să fie la fel de buni în ceea ce privește dăruirea, pe cât primesc. „Când nu ai acel feedback, mai ales în primii doi ani, pe un loc de muncă, ești un fel de ghicitor în privința faptelor care ar trebui să fie obiectivele tale”.
Nu așteptați pană la perioadele anuale de revizuire pentru a discuta cu angajații despre cum fac. Programați check-în-urile săptămanale cu toate rapoartele directe și nu trebuie să fiți timid să solicitați unui angajat să vorbească între întâlniri. Cu cât comunicarea este mai frecventă, cu atât mai personală devine relația și cu atât mai mulți angajați au de impărtăsit feedback-ul semnificativ.
Autenticitatea în conducere este diferența dintre angajații nemulțumiți pe termen scurt și angajații angajați pe termen lung. Angajații se uită la liderii lor că reprezentări ale companiilor lor. Oferiți angajaților conducerea autentică pe care o merită și veți păstra la bord talentul de top.
Articolul a fost scris de Matei Enache, copywriter la Flatfy.
Flatfy.ro este un motor de cautare de locuinte propuse spre vanzare si este adresat persoanelor care cauta sa cumpere si/sau sa inchirieze case, vile, apartamente, ca de exemplu, pentru cei care cauta apartamente de vanzare Bucuresti, atat pe piata secundara cat si pe piata imobiliarelor noi construite in Romania. Acesta incorporeaza reclame de la o multitudine de surse pentru a-i asigura clientului o gama larga de continut relevant in ceea ce priveste industria imobiliara.
Flatfy.com lucreaza in 37 de tari, inclusiv cele Est Europene, deci puteti compara preturile in aceste tari : Romania (new.flatfy.ro), Ungaria si Moldova.