Sărbătoare mare astăzi, în rândul militarilor bistrițeni. La Bistrița, s-au sărbătorit 100 de ani de la înființarea Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”. Evenimentele au început la sediul comandamentului marii unități, cu dezvelirea plăcii dedicate aniversării Brigăzii.

Apoi, manifestările au continuat în Piața Petru Rareș, cu o ceremonie militar-religioasă la care au luat parte oficialitățile județului, slujba fiind oficiată de IPS Andrei Andreicuț, alături de un sobor de preoți. Mitropolitul Andrei le-a oferit reprezentanților Armatei distincții din partea Bisericii Ortodoxe Române. La rândul lor ÎPS Andrei, președintele CJ – Emil Radu Moldovan, viceprimarul Cristian Niculae, subprefectul Ciprian Oprea Ceclan, au primit câte un drapel special din partea Brigăzii, realizat cu această ocazie specială.

Prin Decretul preşedintelui României nr. 107/ 1 februarie 2019, cu prilejul aniversării a 100 ani de la înfiinţare, în semn de deosebită apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor remarcabile obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor încredinţate, pentru contribuţia deosebită avută la promovarea imaginii Armatei României, Drapelului de Luptă al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” i-a fost conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.

În semn de apreciere pentru contribuţia importantă adusă la sporirea vizibilităţii şi prestigiului Armatei României în cadrul misiunii NATO în Afganistan, precum şi pentru aprofundarea relaţiilor de colaborare cu partenerii de operaţii, prin Decretul 935 din 21 noiembrie 2018 al preşedintelui României, col. Marian Cristurean i-a fost conferit Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler.

În semn de apreciere a profesionalismului manifestat în îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor încredinţate, şeful Statului Major al Apărării a conferit Emblema de Onoare a Logisticii pentru lt. col. Lucian Pupeză şi maior Florin Mazere; Emblema de Onoare a Comunicaţiilor pentru maior Valentin Tudor, şi Emblema de Merit în Serviciul Armatei, clasa a II-a pentru lt. col. Remus Filimon, lt. col. Marcel Carţiş şi plutonier adjutant principal Anton Koller şi plutonier adjutant principal Ştefan Ţăpoi. La Bistriţa a fost prezent general de brigadă Corneliu Postu, director al Statului Major al Apărării.

În semn de apreciere pentru îndeplinirea ireproşabilă a misiunilor şi obţinerea de rezultate meritorii în procesul instruirii, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, a conferit Emblema de Onoare a Forţelor Terestre pentru lt. col. Adrian Burlacu, lt. col. Ilie Sas, căp. Mihai Popa –Iovănuţ, maistru militar clasa I Claudiu Mureşan, maistru militar clasa a II-a Marian Palfi, plutonier adjutant principal Grigore Suci şi plutonier adjutant Viorel Purcel. Emblema de Merit în Serviciul Armatei, clasa a III-a a fost acordată lt. col. Francisc Bara, lt. col. Silviu Borşa, maior Mihai Drâmbărean, maior Marcel Pop, plutonier adjutant principal Emilian Dobrea, plutonier adjutant principal Victor Izotov şi plutonier adjutant Emanuel Rusu.

 

 

 

SPUNE-TI PAREREA