Alexandru Pugna este, cum se zice în popor, un „îndrăgit interpret” de muzică populară din Bistrița-Năsăud. Cunoscut pentru clopul cu pană de păun pe care îl poartă cu mândrie, Alexandru Pugna e, de ceva timp, secretar de stat la Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Alexandru Pugna a ajuns pe cai mari în politică și în administrație după ce, în 2012, a candidat la alegerile parlamentare pe colegiul lui Ioan Oltean, a luat mai multe voturi decât liderul fostului PDL, dar n-a intrat în parlament din cauza sistemului de vot. Ca premiu de consolare, Alexandru Pugna a primit funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean, din partea PSD. Pentru victoria respectivă, dar și pentru cântatul la evenimentele partidului, Pugna a continuat să fie răsplătit de PSD. A fost pus pe listă, la parlamentare, în 2016, dar nici atunci nu a ajuns în Parlament, fiind numit ulterior secretar de stat la Ministerul Culturii și trimis la București. Unii spun că asta e ultima funcție importantă pe care a primit-o Pugna de la partid, pentru că ar fi venit vremea să-i lase și pe alții mai tineri în față.
Oricum ar fi, Alexandru Pugna nu s-a remarcat ca un mare om politic sau de administrație. Ca vicepreședinte de Consiliu Județean, doar a bifat prezența la unele evenimente, uneori în lipsa președintelui, dar n-a avut inițiative deosebite, de care să ne amintim peste ani.
Nici ca secretar de stat, nu e tocmai o figură populară sau care să facă diferența în domeniu, deși se presupune că cântăreț ar trebui să cunoască problemele culturale ale țării.
Totuși, am vrut să aflăm de ce proiecte se ocupă Alexandru Pugna la Minister și am făcut o solicitare în acest sens, la care ni s-a răspuns destul de repede.
Am aflat că Alexandru Pugna are 4 consilieri și „este remunerat cu salariul minim pe economie, înmulțit cu coeficientul 8, conform Anexei 9 din Legea cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice.” Adică are un salariu de 11.600 lei brut.
Lista proiectelor de care se ocupă pare destul de subțire.
- Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia. Proiectul este finalizat, iar valoarea acestuia este de 10.209.700 lei. În cazul acestui proiect, domnul secretar de stat Alexandru Pugna a fost desemnat ca Președinte al comisiei de negociere;
- Coordonarea unui parteneriat între SUA și România, pentru recuperarea bunurilor culturale scoase ilegal din țară;
- Problematica UNESCO cu privire la dosarele pe care România le are în pregătire pe plan național/evaluare UNESCO;
- Activitatea aferentă participării României la Bienala de la Veneția – artă și arhitectură;
- Monumentul Marii Uniri de la Arad. Valoarea proiectului este de 10.000.000 lei, iar în cazul acestuia, domnul secretar de stat Alexandru Pugna a fost desemnat ca Președinte al comisiei de negociere. Mai multe detalii despre stadiul Monumentului Marii Uniri de la Arad, regăsiți aici: http://www.cultura.ro/stadiul-
monumentelor-marii-uniri-de- la-alba-iulia-si-arad .
„Menționăm că activitatea domnului secretar de stat Alexandru Pugna nu se rezumă doar la coordonarea de proiecte și activități în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, ci activitatea principală a acestuia este aceea de coordonare a mai multor direcții și instituții subordinate MCIN”, au transmis reprezentanții Ministerului.
De asemenea, Alexandru Pugna coordonează mai multe unități din țară:
- Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău; Centrul de Cultură „Arcuș” din Covasna;Centrul Cultural Toplița; Muzeul Național de Artă al României; Muzeul Național de Artă Contemporană al României; Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi; Muzeul Național de Istorie a României București; Muzeul Național „Brukenthal”; Muzeul Național „Peleș”; Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”; Muzeul Național al Țăranului Român din București; Muzeul Național Bran; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca; Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni; Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”; Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”; Muzeul Național „George Enescu din București; Complexul Muzeal Național „Moldova”; Institutul Național al Patrimoniului.
În ceea ce privește proiectele realizate în Bistrița-Năsăud în timpul mandatului lui Alexandru Pugna, lista nu este tocmai lungă și nici impactul acestora nu este unul prea mare. Participare la dezvelirea unor busturi și un eveniment cultural la Năsăud sunt contribuțiile pe care le-a adus Pugna culturii din județ, de la Minister.
„Proiectul finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale pentru județul Bistrița Năsăud și coordonat de domnul secretar de stat Alexandru Pugna este „De Ispas la Năsăud (Ziua costumului popular)”. De asemenea, domnul secretar de stat Alexandru Pugna a participat, cu ocazia evenimentelor organizate pentru Aniversarea Centenarului Marii Uniri în județul Bistrița Năsăud, la dezvelirea bustului lui Iulian Hossu (Bistrița), dezvelirea bustului lui Petru Rareș (Bistrița) și la dezvelirea bustului lui Miron Cristea (Năsăud). Menționăm că evenimentele enumerate mai sus se află în evidența Departamentului Identitate Națională din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, ca parte a celor opt proiecte declarate eligibile, din județul Bistrița-Năsăud, de către Comitetul Interministerial pentru Centenar, fără legătură cu activitatea departamentelor coordonate de domnul secretar de stat Alexandru Pugna.
Proiectele declarate eligibile, cât și beneficiarii acestora se regăsesc pe pagina web a Ministerului Culturii și Identității Naționale (http://www.cultura.ro/), iar calendarul manifestărilor, acţiunilor, activităților dedicate Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și a Primului Război Mondial se regăsește pe website-ul (http://centenar.gov.ro/web/) accesând „Hartă Centenar”, selectând județul „Bistrița-Năsăud”, au transmis reprezentanții Ministerului.
De altfel, impactul proiectelor încă nu se cunoaște, la nivelul Ministerului Culturii și Cultelor. „Toate proiectele finanțate în anul 2018 cu ocazia aniversării Centenarului se află în perioada de raportare, iar date precum numărul de beneficiari sau numărul de persoane participante la evenimente sunt, momentan, indisponibile”, ni s-a răspuns, sec.
Asta DA… ” SALAR DE POPA „… !
Omul care tace și face!
Acum, cu răsplată asta, e foarte curios ca alegerile locale din 2012 au fost în Iunie, iar alegerile parlamentare ale anului 2012 au nimerit în decembrie. Cum poate fi răsplătit pentru câștigul din Decembrie în luna Iulie în acelasi an? Intreb pentru un prieten, vorba aia :)))
Legat de realizarile ca Vice la CJ, in echipa presedintelui Radu Moldovan, trebuie amintit de Centrul Cultural Dacia, atunci a spus public si Moldovan ca Pugna a fost ”creierul operatiunii Dacia” si ca merita sa isi asume laudele proiectului. Apoi, de amintit mai sunt, mutarea bibliotecii, constructia cladirii noi la biblioteca, coordonarea muzeului si tot ce s-a facut in proiectul acela. Inclusiv coordonarea Directiei Economice a CJ. Apoi ajungem la fotoliul de secretar de stat, curios, in articol pare ”lista subtire” si chiar as crede si eu, ca Pugna sta degeaba pe bani multi, dar de regula imi place sa verific( surse alternative de informatie, va invit si pe voi sa folositi din obiceiul asta). Pe pagina MCID, la conducere, ii gasiti pe cei 6 secretari de stat, Pugna al nostru, e pe linia intai cu cele mai multe atributii in comparatie cu colegii lui. Apoi ca nu iese in fata, ca nu isi lauda reusitele? Nici nu cred ca ar trebui sa o faca.
putin zis salar de popa…
Vorbele nedrepte la adresa lui Sandu Pugna nu își au loc într-un ziar ca ObservatorulBn.
Domnule Danci, ca om care lucrez tot în domeniul culturii vă pot spune că despre Alexandru Pugna se vorbește la superlativ în întreaga țară, nu doar la Bistrița și nu prin prisma faptului că este interpret de muzică populară.
Alături de colegii mei din Direcțiile Județene de Cultură, din Muzee, din Centrele Culturale, am ajuns la concluzia ca secretarul de stat Pugna este singurul om din ultimii 10 ani din Ministerul Culturii unde am găsit ascultare, înțelegere și rezolvare la problemele pe care le-am semnalat de-a lungul timpului.
Iar în ceea ce privește salariul acela BRUT de 11.600 lei să știți că NET-ul ( banii pe care îi primește ) sunt undeva la 6.700 lei, cam cât un director dintr-o primărie sau într-un consiliu județean, iar responsabilitatea unui secretar de stat este de 10 ori mai mare decât a unui director de primărie.
Un alt aspect ar mai fi acela cu proiectele pentru BN alea lui Pugna. Pai ce, voi l-ați trimis acolo la Minister să vă aducă proiecte și bani în județ ? Poate nu știți că un secretar de stat are coordonare pe domeniul său pe întreg cuprinsul țării și este secretar de stat al Guvernului României, nu al județului BN! De bani și accesat proiecte culturale trebuie să se ocupe cei din instituțiile de cultură din BN, nu Pugna! Că atunci și noi, cei din alte județe ar trebui să ne punem secretari de stat care să ne aducă bani și proiecte în județ! Păi și noi cei din teritoriu ce am mai face, noi trebuie să muncim!
În concluzie, vorba aceea, nimeni nu este profet la el acasă! Dar, totuși, să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului! Deci, să îi recunoaștem meritele lui Alexandru Pugna care sunt mult mai multe decât alte “păcate” pe care i le arătați dvs. în articol…!
Fiecare om este plătit după ceea ce oferă societății! Salariul pe care îl primește acum este o dovadă de recunoștință pentru ceea ce a oferit oamenilor prin activitatea sa culturală. Această activitate l-a promovat în sfera administrativă.
În plan administrativ, nu sunt în măsură să spun dacă proiectele în care este implicat sunt multe sau puține. Dar, trebuie să avem în vedere faptul că, de obicei, cultura este un domeniu care primește bani puțini de la buget în fiecare an. E la „concurență” cu învățământul la capitolul buget. Raportul dintre necesitate și finanțare fiind asemănător în aceste domenii. Asta spune multe despre ce fel de popor am ajuns! În aceste condiții, nu cred că este bine să judecăm activitatea domnului Pugna folosind raționamentele „bun- rău” și „mult-putin”, ci, mai degrabă „important- derizoriu”. Ar fi frumos să-i mulțumim domnului Pugna pentru ceea ce a făcut în plan cultural și să-i urăm curaj și cât mai multe realizări în plan administrativ! Personal, așa cred că se respectă valorile unui popor, ale unei țări. Prin respectarea vaporilor se realizează promovarea identității unui neam!