În contextul confirmării, în 18 ian. a.c. a apariţiei virusului pestei porcine africane la mistreţi pe teritoriul judeţului nostru, luni, 21 ian a.c., prefectul Ovidiu Victor Frenț a convocat insituțiile responsabile și a stabilit împreună cu conducătorii acestora cele mai eficiente soluții pentru împiedicarea răspândirii virusului PPA.

Astfel, astăzi a avut loc o şedinţă de lucru, condusă de subprefectul Ciprian Ceclan Oprea, în vederea aplicării de către gestionarii fondurilor de vânătoare din zona afectată (zona afectată este compusă din zonă infectată de minim 8 km + zonă tampon de 5 km) a Planului de măsuri nr. A/452/16.01.2019 pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreţi în judeţul Bistriţa – Năsăud, aprobat prin Hotărârea Centrului Local de Combatere a Bolilor al judeţului Bistriţa-Năsăud nr. 1 din 18.01.2019, pentru aplicarea coordonată și simultană a măsurilor în cele trei județe ( Maramureș, Cluj și Bistrița-Năsăud) și pentru creșterea eficienței de diminuare a riscului de răspândire a virusului PPA.

La ședință au fost prezenți șase reprezentanți ai fondurilor de vânătoare din județul Bistrița-Năsăud și trei ai fondurilor din județul Maramureș.
Personalul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud care au desfăşurat acţiuni de informare şi prevenire în localităţile de pe raza zonei afectate astfel încât să se reducă riscul răspândirii virusului la porcii domestici.

La nivelul direcţiei se asigură serviciu de permanenţă în această perioadă, pentru eventualitatea în care se notifică apariţia de noi cazuri.

Printre cele mai importante măsuri care trebuie respectate de deţinătorii din zona afectată de PPA în această perioadă sunt:
• consumul de carne de porc sacrificat este permis doar în gospodăria respectivă;
• mişcarea/circulaţia porcilor este interzisă;
• evitarea cumpărării porcilor din surse neautorizate.

În ceea ce îi priveşte pe vânători/gestionarii fondurilor de vânătoare, este obligatorie, în această perioadă, respectarea măsurilor de biosecuritate la vânătoare, respectiv dezinfectarea riguroasă a echipamentului, a mijlocului de transport, a uneltelor folosite.

În vederea creşterii eficienţei acţiunilor de eradicare a PPA, s-a hotărât întocmirea şi semnarea unui protocol de colaborare între gestionarii fondurilor de vânătoare din zona afectată a celor două judeţe, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, în vederea organizării de acţiuni de vânătoare concomitentă (prima urmând a avea loc în perioada 24-26.01.2019).

Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

Până astăzi nu s-au înregistrat noi cazuri confirmate sau de suspiciune de îmbolnăvire cu PPA în județul nostru.

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui modificata Legea vanatorii astfel :
    1/. Uciderea animalelor salbatice, pe timul cat cetatenii desfasoara activitatile de paza si securitate a bunurilor personale, PE PROPRIETATILE LOR , asa cum prevede L.333/2003 a pazei bunurilor, sa nu mai fie considerata infractiune de braconaj , DACA NU SUNT ACTIUNI INTENTIONATE DE URMARIRE, PRINDERE, CAPTURARE SI/SAU OCIDERE INTENTIONATA a animalelor salbatice IN SCOP DE EXERCITAREA ILEGALA A VANATORII inafara teritoriilor private , ci sunt activitati de paza prorprie a bunurilor si animalelor , in interiorul acestora ;
    2/. Societatile care gestioneaza fondurile de vanatoare, sa fie obligate PRIN LEGE , SA IA MASURI DE MENTINERE a animalelor salbatice … pe care le gestioneaza , IN AREALUL DE HABITAT AL ACESTORA , DINAFARA TERENURILOR PROPRIETATE PARTICULARA , unde sa le asigure hrana necesara, sa nu produca pagube cetatenilor , iar animalele scapate de sub supraveghere, sa poata fi ucise de catre proprietarii terenurilor si animalelor atacate , daca alta masura de alungare nu da rezultat si sistematic acestea produc pagube in terenurile, recoltele si efectivele de animale aflate in interiorul acestor proprietati private ( particulare ) ;
    3/. Animalele cu sau fara regim special, sa poata fi ucise daca produc pagube in terenurile, culturile sau animalele proprietarilor , indiferent de anotimp si indiferent daca sunt cuprinse ori nu in planul anual de recoltare , gestionat de ministerul care administreaza acest lucru ( Min. silviculturii, apelor si agriculturii… sau cum ii spune ) ;
    4/. Indiferent cand este descoperita paguba ( in timp ) si indiferent ca terenurile sunt ori nu imprejmuite , sau indiferent de numarul de paznici particulari alocati, daca animalele nu pot fi alungate , sa fie permisa uciderea lor neconditionata, de catre proprietarii terenurilor, si de catre administratorii fondurilor de vanatoare, la reclamatia scrisa a pagubitilor , prin orice mijloace aflate la indemana proprietarilor de terenuri, bunuri si animalelor acestora .

    Asa cum este astazi facuta legea vanatorii, efectiv proprietarii de terenuri sunt batjocoriti, proprietatile lor nerespectate si pentru despagubire, este atat de curveste facuta legea, incat aproape niciodata cetatenii nu pot fi despagubiti , iar animalele efectiv se hranesc, se inmultezsc si traiesc prin culturile oamenilor … scapate de sub control .
    Va asigur ca asa este in Germania, asa este in Spania, Italia … Austria, America… sau oricare alt stat modern si civilizat !

SPUNE-TI PAREREA