Ninsorile abundente din ultimele ore au pus în dificultate șoferii, dra și drumarii din Bistrița-Năsăud. Ieri, 20 ianuarie, un utilaj de deszăpezire s-a răsturnat pe Dealul Dumitrei după ce a derapat într-o curbă, iar în Pasul Tihușa s-a circulat cu dificultate. Unele tiruri nu au reușit să urce, deși erau echipate de iarnă. De asemenea, pe drumul de la Piatra Fântânele a avut loc un accident rutier, o tamponare între două mașini, fără victime.

Citiți mai multe detalii aici!

În această dimineață, prefectul Ovidiu Victor Frenț a convocat grupa operativă a CJSU. În urma căreia a transmis următoarele:

În acest moment, stocurile de materiale antiderapante de care dispune Secția Drumuri Naționale Bistrița sunt: sare – 170,20 tone, nisip – 17,58 tone, clorură de calciu – 11 tone, iar prefectul județului a cerut de urgență să fie făcută suplimentarea stocurilor, cu cât material antiderapant este nevoie pentru ca pe drumurile din județ să se poată circula în condiții cât mai bune, având în vedere starea vremii.

 

În ultimele 24 de ore, utilajele de deszăpezire au intervenit pentru curățarea drumurilor și combaterea poleiului, după cum urmează:
– pe drumurile naționale au acționat 34 utilaje cu 160 tone material antiderapant.
– la nivelul drumurilor județene au acționat 46 de utilaje cu 670 tone material antiderapant.

 

La această oră continuă să ningă, nu sunt probleme deosebite, dar se circulă în condiții de iarnă, în special în zonele de munte.

Așadar, CJSU vă recomandă:
• să vă planificaţi din timp călătoriile,
• să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere
• existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi
• să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.
• Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
• Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa.
• Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
• Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

 

𝗖𝗼𝗺𝗶𝘁𝗲𝘁𝘂𝗹 𝗝𝘂𝗱𝗲𝘁𝗲𝗮𝗻 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗦𝗶𝘁𝘂𝗮𝘁𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗨𝗿𝗴𝗲𝗻𝘁𝗮 𝗺𝗼𝗻𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝘇𝗲𝗮𝘇𝗮 𝗶𝗻 𝗽𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝗲𝗻𝘁𝗮 𝘀𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗿𝘂𝗺𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿

  • În perioada 21 – 22 ian. a.c. vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros și pe arii relativ extinse, îndeosebi în cursul noptii, va ninge. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 si 2 grade, iar cele minime între -6 si -3 grade.
  • Pe DN 15A, DN 17C, DN17D vântul suflă cu o intensitate de 10-15 km/h, iar pe DN17 , rafalele de vânt ajung până la 10-20 km/h.*

𝗧𝗲𝗹𝗲𝗳𝗼𝗮𝗻𝗲 𝘂𝘁𝗶𝗹𝗲:
• pentru drumurile naționale: tel. 0263233615, 0263266620 – Dispecerat Secția de Drumuri Naționale Bistrița-Năsăud;
• pentru drumurile județene: tel. 0743064482 – ing. POP GABRIEL Șef Serviciu Drumuri din cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud;
• pentru drumurile comunale se va lua legătura cu personalul din cadrul primăriilor;
• Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița al județului Bistrița-Năsăud: tel. 0263239404.
• Inspectoratul de Poliție județean Bistrița – Năsăud: tel. 0263203005.

În situații de urgență, apelați numărul 𝟭𝟭𝟮.

Notă: Secţia Drumuri Naţionale Bistriţa se ocupă de drumurile naţionale care trec prin județul nostru, respectiv DN17, DN17C, DN17D şi DN15A.

 

SPUNE-TI PAREREA