În România (încă) poți să zici ce vrei, să faci hoț sau să ameninți pe oricine, că nu pățești mare lucru. Nu de puține ori, cititori ai publicației noastre au recurs la diferite amenințări, la comentarii, în urma unor articole pe care le-am postat. Unii, sub pseudonim, comentau frecvent, cu apelative care te făceau să te întrebi dacă nu te pot urmări pe stradă să-ți dea în cap. Din păcate, deși am depus și plângeri la Poliție, nu am putut nici măcar afla cine sunt respectivii. Poliția deschide greu un dosar pentru așa ceva, calomnia nu mai este considerată infracțiune și IP-ul de la care s-a postat este aproape imposibil să fie divulgat.
Cu alte cuvinte, e foarte simplu să intri pe un site, să pui 50 de comentarii anonime prin care să zici că cineva e hoț, șpăgar, că mă-sa e curvă sau orice vrei tu, pentru că e foarte greu să fii tras la răspundere. Postacii recurg la astfel de lucruri fie că sunt slabi, nu au curajul să-și asume identitatie, au de reglat o problemă personală cu cel pe care îl calomniază sau iau bani/beneficii de la partide pentru a face acest lucru.
Pe lângă comentarii, noua metodă de a discredita pe cineva este Facebook-ul, unde lucrurile nu prea sunt reglementate de lege. Și pe Facebook, e foarte simplu să-ți faci un cont fals (sunt zeci de mii în România) pentru a posta și a distribui diferite lucruri. Partidele politice recurg la astfel de practici, există grupuri cu sute de mii de oameni care susțin sau denigrează diferite personaje politice. Puterea de influențare și de manipulare politică prin intermendiul FB este foarte mare și tot mai evidentă. În România, Iohannis a fost ales președinte după un „val” pornit de pe Facebook și rușii s-au folosit de rețeaua de socializare pentru a influența alegerile în SUA. Instrumentul este extrem de puternic și, bazat pe faptul că oamenii nu se prea informează când citesc și distribuie o postare. Așa au apărut tot felul de știri false, cu ambulanțe care răpesc copii, cu „copii geniali” care nu existau de fapt, cu vedete „moarte în accidente”, cu vedete care îți „ofereau” o mașină dacă scriai „partikip” și dădeai share.
Dar nu toate viralele sunt „fake-news”. Există multe situații reale care creează isterie pe Facebook. Cea mai recentă este postarea unei mame care a recurs la injurii și jigniri pentru a-și exprima nemulțumirea pentru cum i-a fost tratat copilul la Spitalul din Bistrița. Doamna, cu poză de profil cu copilul în brațe, f–ea în gură medicii și amenința cu procese și cu presa, explicând vag ce s-a întâmplat. Deși nu s-a prea înțeles cu ce au greșit doctorii și nici nu zicea clar dacă i-au cerut bani și cât i-au cerut („te lasă medicii să mori cu zile, le trebuie numai bani”), 1000 de oameni au distribuit postarea doamnei, în care doar greșelile gramaticale concurau cu înjurăturile. Asta nu înseamnă neapărat că trebuie să știi să scrii corect ca să-ți exprimi nemulțumirea și nici că doamna nu are dreptate, dar nici nu înseamnă că medicii de la UPU sunt ultimii oameni sau că au vrut să-i lase copilul să moară. Dar, din păcate pentru toată lumea, n-a rezolvat nimic cu postarea, părerile oamenilor fiind împărțite între cei care o miștocăreau că nu știe scrie sau că e de etnie și cei care înjurau medicii, că au pățit și ei ceva asemănător sau cunosc pe cineva care a pățit. În România, problemele celorlalți se judecă în funcție de experiențele proprii, nu în funcție de faptele expuse.
E de la sine înțeles că, dacă te faci medic, polițist, judecător, îți asumi că nu te poate iubi toată lumea și că trebuie să-ți faci treaba, cât poți de bine, fiind rece la opinia publică, dar poate nici să vezi FB plin de postări cu numele tău nu e tocmai plăcut.
Directorul Gabriel Lazany a reacționat destul de repede, calificând postarea ca una incalificabilă și anunțând, voalat, că ar putea recurge la instanță pentru a-și apăra instituția. Nu știm dacă l-a întrebat mai întâi pe cel fără de care nimic nu mișcă în județ, dar reacția e una bună. La fel cum a luat măsuri când personalul medical a greșit sau când s-au furat bananele pacienților și acum a avut o poziție bună. Orice șef care ține la angajații lui trebuie să-i apere dacă cineva îi face „handicapați” sau „șpăgari”.
Ce se va întâmpla mai departe, ar putea fi interesant. Dacă va recurge la tribunal, ar putea fi primul caz de acest gen în Bistrița, ar creea un precedent prin care oamenii ar înțelege că sunt responsabili de ceea ce spun în spațiul public, implicit pe Facebook. Așteptăm cu nerăbdare deznodământul, la fel cum așteptăm să aflăm ce s-a întâmplat, de fapt, cu copilul femeii la UPU Bistrița.