Închei anul 2018 cu satisfacția de a vedea primele ambulanțe noi în Bistrița și cu legi care să facă viața mai bună personalului ambulanței!

 

Am fost să văd ambulanțele noi care au sosit la Bistrița și mă bucur să constat că, după un an de zile, eforturile mele încep să dea roade. Din cele 100 de ambulanțe ce ne-au fost promise de actuala guvernare, au ajuns în județul Bistrița-Năsăud 5. Nu e un număr satisfăcător, dar e un început.

În vara anului 2017, am aflat de situația dificilă a parcului auto a Serviciul Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud, unde 80% din autospecialele de intervenție aveau depășită durata de viață. Am văzut un parc auto învechit, cu care angajații dedicați nu își puteau îndeplini misiunea în condiții corespunzătoare secolului XXI. Atunci am hotărât să mă implic pentru a rezolva această problemă de viață și de moarte pentru bistrițeni și pentru români.

La dezbaterile pentru bugetul pe 2018, am cerut Ministerului Sănătății să cumpere peste 1500 de ambulanțe, jumătate din cât au promis, in programul de guvernare. Cu acel prilej, ministrul Sănătății de atunci, Florian Bodog, a promis că, până la sfârșitul anului 2018, vor sosi ambulanțele pe care le-am cerut. Îi mulțumesc actualului ministru al Sănătății, Sorina Pintea, că a păstrat promisiunea predecesorului său, sau măcar o parte din ea.

În discuțiile pe care le-am avut astăzi cu personalul Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud, am identificat două probleme ce vor fi rezolvate prin proiecte de lege pe care le voi iniția și le voi depune, în cel mai scurt timp în Parlament. Pe de o parte, mă voi asigura că personalul ambulanței va beneficia de decontarea cheltuielilor cu naveta și voi face în acest sens modificările necesare într-un proiect de lege care îmi aparține și care prevede obligația Ministerului Sănătății sau a autorităților administrației publice locale, în funcție de rețeaua în care este încadrată unitatea spitalicească, de a cuprinde în bugetele proprii sumele destinate decontării cheltuielilor cu efectuarea navetei specialiștilor din sănătate. Pe de altă parte, voi iniția un proiect de lege pentru a permite șoferilor de ambulanță să se pensioneze la o vârstă mai mică față de cea prevăzută de legislația actuală.

Sosirea primelor ambulanțe și discuția cu personalul Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud îmi confirmă, în prag de sărbători, că am reușit să fac lucruri bune în anul pe care ne pregătim să îl încheiem. Voi continua să lupt pentru bistrițeni și pentru drepturile lor, chiar dacă, așa cum spune ministru Sănătății, am ajuns să inaugurăm lucruri normale și să ne bucurăm de normalitate.

Deputat Ionuț Simionca

SPUNE-TI PAREREA