Locuitorii comunei Șanț din Bistrița-Năsăud s-au adunat cu sutele aseară pentru a-l întâmpina pe Moș Crăciun. Sărbătoarea locală, împământenită în zonă de ani buni, „Uite vine Moșul”, a avut loc duminică într-o locație nouă: parcarea generoasă a Centrului Cultural „Dimitrie Gusti”. Aici a fost amenajată o mică scenă pentru colindători, alături de doi brazi împodobiți cu mere și nuci, cum se făcea pe vremuri. Șănțenii au comprimat într-un program de aproximativ o oră jumătate, toate bucuriile Sărbătorilor de Iarnă: lumini festive, cântece de Crăciun, urări de anul nou, artificii și marea bucurie a copiilor, cele 1300 de cadouri pregătite de Primăria și Consiliul Local Șanț.

Îmbrăcați în port popular, copiii Şcolii Gimnaziale „Enea Grapini”, îndrumați de profesorul Dănuț Filipoi și preotul Vasile Ureche, s-au strâns în jurul brazilor împodobiți și au făcut ultimele repetiții pentru spectacol: băieții au plesnit din bice, pentru urările de Anul Nou, iar fetele au cântat versuri din colinda care se auzea din boxe.

Grupul de copii a intonat cântece și versuri tradiționale de Crăciun, urmați de soliștii locali Viorica Hojda, Lucreţia Pomohaci şi Dănuţ Filipoi. Seara a continuat cu veselie, alături de artista Andrada Bârsăuan și formația condusă de Lazăr Arman, care s-au menținut, în mare parte, în registrul cântecelor de Crăciun. „Hai gazdă dă-ne ceva/ Ce te lasă inima/ Și de-i mult și de-i puțin/ Noi îți mulțumim”, a cântat Andrada Bârsăuan.

Băieții din școala gimnazială au făcut chiar și urările de Anul Nou, de belșug și bucurie, cu versuri care aduc mereu zâmbete pe fețele „gazdelor”.

„Mă bucur că sunteți într-un număr așa de mare la sărbătoarea tradițională Uite vine Moșul. M-am străduit să pregătesc această sărbătoarea cu obiceiurile așa cm sunt păstrate la Șanț, și cu care ne putem lăuda în tot județul și chiar în țară. Am pregătit doi pomi de Crăciun, în pomi avem mere și nuci, cum era odată la Șanț când copiii nu aveau atâtea bunătăți. Vă mulțumesc că de fiecare dată sunteți alături de mine, este o cinste și onoare să fii primarul comunei Șanț”, a spus primarul comunei, Ioan Szabo, care a fost însoțit, la eveniment, de întreaga familie.

La eveniment a fost prezent arhitectul-șef al județului, Radu Săplăcan, dar primarul a dat citire și unui mesaj transmis de președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, aflat la București.

„Pentru cea mai unită comunitate, îmi pare rău că nu pot fi alături de voi, dar aveți un loc special în sufletul meu. Sărbători binecuvântate alături de cei dragi”, a transmis Radu Moldovan.

Seara s-a terminat cu un foc de artificii și cu momentul așteptat cu nerăbdare de copii, împărțirea cadourilor.

SPUNE-TI PAREREA