Conform unei actualizări ANM, o avertizare cod galben de vreme severă imediată este valabilă în Bistrița-Năsăud astăzi, 17 decembrie a.c. orele 6:00-12:00. Prima zăpadă serioasă din acest an s-a depus într-un strat de 10-20 cm.

Ȋn zona montană la altitudini de peste 1700 m, vântul va prezenta intensificări care la rafală vor depăși 80…90 km/h şi viscol care va reduce temporar vizibilitatea.

În ultimele 12 de ore utilajele de deszăpezire au intervenit pentru curățirea drumurilor și combaterea poleiului, astfel:

– pe drumurile naționale au acționat 26 de utilaje cu 120 de tone material antiderapant.
– la nivelul drumurilor județene au acționat 41 utilaje cu 480 tone material antiderapant. Se acționează în continuare pentru desfășurarea în condiții de siguranță a traficului.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență face următoarele recomandări tuturor participanților la trafic:
– dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.
– totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic i-ar putea rupe.
– în situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. În aceste condiţii se recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.
– curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
– acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie sau ninsoare, când din sensul opus se apropie alte vehicule.
Totodată, vă recomandăm să vă informaţi cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi să vă echipaţi maşina corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă!
Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

 

SPUNE-TI PAREREA