Se îngroașă gluma pentru Traian Ogâgău! Primarul orașului Sângeorz-Băi, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane. Acesta riscă chiar închisoare și să nu mai poată ocupa o funcție publică. 

Procesul său se judecă, în prima instanță, la Judecătoria Năsăud.

Obiectul procesului este un conflict de interese, Traian Ogâgău fiind judecat pentru încălcarea legii, pentru infracțiunea de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, conform art. 301 al Codului Penal.

După cum ObservatorBN a scris în exclusivitate, în martie 2018, Traian Ogâgău, în calitate de primar al orașului Sângeorz-Băi, i-a închiriat tatălui său un teren al Primăriei, cu suprafața de 3665 metri pătrați. 

Traian Ogâgău (tatăl primarului), a depus, în luna martie, o cerere la Primăria Sângeorz-Băi, pentru închirierea unui teren. Cererea a fost avizată favorabil, fără a fi trecută însă prin Consiliul Local și fără licitație, așa cum prevede legea! Apoi, s-a întocmit un contract de închiriere pentru terenul pe care l-a primit tatăl primarului.

Contractul de închiriere a fost semnat chiar de Traian Ogâgău, care apare trecut pe contract ca „proprietar”! Terenul i-a fost închiriat pe o sumă derizorie, 100 de lei pe an!

Traian Ogâgău a încercat să justifice închirierea terenului către tatăl său, spunând că nu a făcut nimic ilegal. ”Nu aș face nimic ilegal, mai ales că e vorba de tatăl meu. Tata a depus o cerere, ca și oricare cetățean din orașul nostru, fiind vorba de închiriere, nu de concesiune. Acum, discutăm și de un teren liber de sarcini, dar aflat așa, la o margine, cum se spune, așa că prea multe nu poți să faci pe el”, a declarat atunci Traian Ogâgău, după ce subiectul a apărut în presă. Explicația lui nu a ținut însă. Legea este însă clară și, drept dovadă, procurorii nu au dispus neînceperea urmăririi penale, ci l-au trimis în judecată, pentru infracțiunea de conflict de interese. 

Conform Legii 161 din 2003, „Primarii şi viceprimarii (…) sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentrul soţul său ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută” 

Conform Codului Penal, conflictul de interese este fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură. Se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Un caz asemănător s-a petrecut în județul Constanța. Primarul comunei I.C. Brătianu, Viorel Chiriță, a fost condamnat, în 2015, definitiv, la închisoare cu suspendare, duipă ce, în calitate de primar al comunei I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi fără să fie emisă o hotărâre de Consiliu Local sau să fie organizată vreo licitaţie publică, a încheiat un contract prin care Primăria a închiriat inculpatei Dumitru Chiriţă Roxana Virginia, fiica sa, o suprafaţă de 37,5 ha.

Citește și: EXCLUSIV! Tatăl primarului Traian Ogâgău a primit un teren în Cormaia, de la Primărie! Fără licitație și fără hotărâre de CL!

 

 

SPUNE-TI PAREREA