dav

O piesă de teatru impresionantă, având ca temă principală Marea Unire, a fost pusă în scenă în această seară, la Palatul Culturii din Bistrița.

Piesa „Ziditori ai Marii Uniri” nu a adunat nici măcar 100 de spectatori în sala Palatului Culturii din Bistrița, deși biletul a fost doar 15 lei. Piesa, pusă în scenă în contextul sărbătoririi Centenarului, a făcut parte din cadrul Festivalului Internațional de Teatru și Literatură ”Liviu Rebreanu”, care se desfășoară în aceste zile la Bistrița. Actorii au avut o interpretare magistrală, cu mesaje emoționante și cu incursiuni în istorie.

Pornind de la scenariul piesei „Memorandiștii”, scrisă de dramaturgul Dan Tărchilă, regizorul Marian Ciripan a realizat o versiune inedită sub titlul „Ziditori ai Marii Uniri”, cu tema legată de Anul Centenar, versiune pusă recent în scenă și la București. Piesa se vrea un omagiu adus jertfelniciei celor care au luptat pentru împlinirea idealului de veacuri a poporului român.

Sumar. Părintele ortodox, interpretat magistral de Marian Ciripan, este vizitat pe rând de soția sa (rol interpretat de Cristina Moldoveanu), preotul greco-catolic Vasile (Marian Despina), baciul Todor (Petre Pletosu), reprezentantul românilor simpli, al țăranilor, cea mai oropsită și lipsită de drepturi categorie socială din Transilvania acelor vremuri, și Ștefan Mușat, fostul elev al părintelui profesor, întruchipând tânăra intelectualitate ardeleană, interpretat de actorul Dan Apăvăloaie. Un rol interesant în piesă îl joacă și aparentul personaj secundar, jandarmul maghiar (Adrian Anghel).

Apar în scenă, așadar, chipurile-simbol ale societății transilvane de la începutul secolului trecut. Ele poartă nume neutre pentru a nu greși față de cei peste 150 de preoți întemnițați din ordinul guvernului maghiar și a peste 200 de slujitori ortodocși și greco-catolici ai altarelor care au primit domiciliul forțat în localitatea maghiară Sopron.

Piesa a avut premiera la Cluj, la începutul anului și a fost pusă apoi în scenă în mai multe orașe din țară și în București. Astăzi, a ajuns la Bistrița, unde se pare că nu a stârnit prea mult interesul publicului, bistrițenii, ca de obicei, fiind mai interesați de mici, bere, folclor și fasole, manifestări la care, cu siguranță, erau sute de oameni.

dig
dig
dav
dav
dav

SPUNE-TI PAREREA