Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și Partida Romilor „Pro Europa” Bistrița-Năsăud desfășoară în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie 2018 proiectul „Încurajarea lecturii elevilor de etnie romă din școlile cu comunităţi mari de romi”. Începând de joi, 15 noiembrie, bibliobuzul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” se deplasează la școli din județul Bistrița-Năsăud în care învață un număr mai mare de elevi romi, unde bibliotecarele bibliotecii județene îi ajută pe elevii care își manifestă dorința de a citi să își aleagă și să împrumute cărti pe măsura vârstei lor. Urmează ca ei să citească aceste cărți în următoarele două săptămâni, după care vor scrie o compunere despre ceea ce au citit. Din fiecare școală vor fi selectate cele mai frumoase compuneri, povestioare, care în final vor fi jurizate la Bistrița, iar cele mai bune vor fi premiate.

Atunci când a fost solicitat sprijinul Bibliotecii Județene „George Cosbuc”, directorul acestei institutii, Ioan Pintea a subscris fără rezerve. „Eu consider că este o acțiune foarte, foarte folositoare și extrem de urgentă pentru aceste comunități de elevi. Noi ne-am organizat: s-au stabilit traseele și colegele mele au fost repartizate pentru fiecare zi de pe parcursul acestui proiect, să ajute, pentru că este vorba despre împrumutat cărți. Vreau să mulțumesc în acest context Consiliului Județean Bistrița-Năsăud pentru că, iată, avem acest bibliobuz grație CJ și acest bibliobuz își face treaba foarte bine”, a spus Ioan Pintea în cadrul întâlnirii de lansare a proiectului. El și-a exprimat dorința de a fi gândite și alt fel de acțiuni culturale în comunitățile de romi.

Campania este organizată sub egida Partidei Romilor „Pro Europa” Bistrița-Năsăud, de către președintele formațiunii, Emil Neia Lăcătuș. „Înițiativa acestui proiect îmi aparține. Noi încercăm să promovăm educația elevilor de etnie romă, pentru că educația este primordială pentru Partida Romilor, care este o organizație nonguvernamentală. Sigur, vreau să le mulțumesc celor doi parteneri cu care derulăm acest proiect: Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, care ne-a facilitat intrarea în școli și mobilizarea elevilor și profesorilor, ca și Bibliotecii Județene, al cărei bibliobuz face foarte mult pentru elevii din județ, nu doar pentru elevii romi. Am început chiar din 15 noiembrie periplul în comunitățile mari de romi și, la final, din fiecare școală vor fi selecționați cei care citesc”, a spus Emil Neia Lăcătuș la lansarea oficială a proiectului, desfășurată marți 20 noiembrie la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica a spus că tematica încurajării lecturii este de actualitate pentru toți elevii. „Tematica este de interes nu numai pentru copiii romi, ci pentru toți tinerii și pentru toți oamenii, pentru că acolo unde există cărți, există bibliotecă și se citeste, lectura oferă beneficii enorme. Sigur, orice început este mai greu, dar această inițiativa a Partidei Romilor de a începe cu copiii romi, este foarte buna”, a spus vicepreședintele CJ Bistrița-Năsăud, care a cerut ca ea să fie extinsă și la copiii care nu sunt romi.

Opinii favorabile acestui proiect a exprimat și subprefectul Cirpian Ceclan, „într-o lume în care sunt foarte multe contraste, este lăudabil acest proiect, care trebuie încurajat foarte mult”, ca și reprezentantul ISJ BN, prof Balasz Deneș, care a asigurat asistența că această instituție încurajează studiul și lectura, indiferent de etnie.
www.bjbn.ro

SPUNE-TI PAREREA