Se apropie Sărbătorile și mulți oameni se gândesc, în această perioadă a anului, să facă donații. Diana Moldovan a înființat Asociația Impact din Bistrița, o asociație caritabilă care identifică  și acordă ajutor oamenilor aflați în dificultate. Chiar dacă începutul a fost greu, iar, pe parcurs, Diana a avut ceva de lucru cu oamenii dornici să ajute, astăzi sediul asociației este plin de cutii și saci cu îmbrăcăminte, încălțăminte, ghiozdane, jucării, obiecte de igienă și alimente. Cele mai multe lucruri sunt noi sau în stare foarte bună și este o bucurie că, după ani de zile, oamenii au înțeles ce trebuie să doneze pentru ca lucrurile să fie utile celorlalți și nu doar pentru a se debarasa de el. Diana Moldovan ne povestește despre parcursul asociației, ce dificultăți întâmpină și ce campanii desfășoară în această perioadă.

 

Când ai început să te implici în campanii umanitare și ce te-a motivat?

 

Am făcut voluntariat încă din vremea studenției. Mi s-a parut un mod plăcut de a-mi ocupa timpul. Eram în anul 2, deja obișnuiă cu orasul Cluj, iar prima experiență a fost la un centru de educație incluzivă al unei asociații cu sprijin olandez. Acolo am mers săptămânal până în anul 4.

 

Cum intri în contact cu oamenii care au nevoie de ajutor? Cum afli de ei?

De cele mai multe ori colaborez cu o persoană dintr-o anumită comunitate: un cadru didactic, medic, preot sau uneori vecini ai acelor familii. Apoi urmează o vizita pe teren la acea familie, pentru a-i cunoaște.

 

Care este aspectul cel greu când vine vorba de a ajuta oamenii? Cu ce situații dificile te-ai confruntat?

Cea mai grea, pentru mine, este selecția. Nu mergem constant la aceleași familii, unele familii primesc alimente, altele haine, altele cadouri pentru copii, altele sprijin pentru a merge la școală. Cele mai grele cazuri sunt cele medicale sau cele în care sunt copii cu dizabilități.

 

Cât de multă muncă este în spatele colectări, sortării și distribuirii unor ajutoare?

Este o muncă constanta. Noi facem tot anul sortări și colectări, și distriburi la fiecare final de lună, pentru maxim 3 familii.

 

Sunt și oameni care nu înțeleg exact ce trebuie să doneze? Oameni care vor doar să se debaraseze de lucruri inutile , prin astfel de acțiuni?

De cele mai multe ori, oamenii îmi scriu sau mă sună. În ultimii 9 ani am văzut un progress. Oamenii își doresc să se implice, unii doresc să meargă ei la cazuri, alții donează și atât. Nu ni s-a întâmplat decât în primii ani să primim obiecte de decorațiuni interioare sau papuci cu toc, obiecte pe care le direcționăm mai greu. Dar, de cele mai multe ori, îi intalnesc pe donatori și povestim despre ce au adus. De asemenea, țin mult la transparență si de aceea folosesc mediul online pentru postări. În felul acesta oamenii văd unde ajung lucrurile donate.

 

Cum te simți când ești în preajma unor oameni pentru care lucruri la îndemnână pentru noi, cum ar fi dulciurile sau  produsele de igienă, sunt aproape inaccesibile?

Pff… am un nod în gât de fiecare dată când aud despre un copil care nu are papuci să meargă la școală sau care merge pe jos 4 km pentru a ajunge la școală. Sunt copii modești care nu se ating de dulciuri decât dacă le dau voie părinții sau sunt îmbrăcați în cele mai bune haine ale lor în ziua în care mergem la ei. Îmi dau seama că părinții s-au îngrijit de educația atât cât au știut.

 

În ce stadiu se află caritatea și voluntaritul în județul nostru și ce ți-ai dori să se schimbe?

Cred că tineri au oportunităț,i se pot implica. Sunt mari progrese în ultimii ani. Asociatiile de tineret dezvoltă fie evenimente, fie proiecte, fie programe pe termen lung, iar cei interesați ajung să participle. Nu cred că se poate face voluntariat sau gesturi de caritate din obligație. Pentru fiecare om există un moment, un caz, și e foarte bine așa, ca gesturile să fie făcute din convingere, nu pentru că așa trebuie sau că așa ar fi bine.

Ce campanie derulează Asociația Impact în această perioadă?

Proiectul se numește „Culorile Copilăriei“. A ctiunea din această perioadă, „Dragă Moș Crăciun, îmi doresc ….” adduce la lumină doirnțele a 150 de copii din comunele  Cetate, Hălmăsău, Bistrița ,Tureac și Bistrița-Bârgăului. Persoanele care doresc să se implice primesc o scrisoare a unui copil și îi pot face o bucurie împlinindu-I dorința. Pentru Moș Nicolae o să avem o campanie pentru copiii din centrele de plasament. I-aș sfătui  pe oameni ca, în această perioadă, să doneze, în special, haine și ghete de sezon pt copii.

 

Pentru a fi la curent cu ațiunile caritabile și pentru a vă implica, puteți urmări paginile de facebook  Asociația Impact sau Dia Moldovan!

 

SPUNE-TI PAREREA