În intervenția sa de la tribuna Camerei Deputaților, președintele organizației Bistrița-Năsăud a Mișcării Populare a sărit în apărarea micilor întreprinzători, cei care duc greul susținerii economiei românești, vorbind despre obligativitatea dotării micilor contribuabili, de la 1 noiembrie 2018, cu aparate de marcat cu jurnal electronic: „Actuala putere PSD-ALDE a pus gând rău micilor întreprinzători din România, atacându-i, în acest an, în valuri succesive, cu modificări legislative și fiscale ce au produs grave dezechilibre în economia și societatea românească”.

 

Pentru exemplificare, deputatul a povestit episodul petrecut luna trecută, când proprietara unei mici patiserii din Iași l-a poftit afară din magazinul său pe un fost prim-ministru, reproșându-i, printre altele, regimul împovărător al fiscalității și lipsa forței de muncă autohtone.

 

În opinia lui Ionuț Simionca, această măsură adoptată de reprezentanții puterii reprezintă încă un episod al „Marii Țopăieli Fiscale”, care are cel puțin trei neajunsuri majore. Primul este legat de faptul că măsura nu poate fi adusă la îndeplinire pentru că nu există pe piață destule aparate de marcat cu jurnal electronic, operatorii autorizați nefiind în măsură să facă față valului de cereri. Al doilea neajuns este legat de costurile suplimentare greu de suportat pentru micii întreprinzători, costuri pe care le implică achiziționarea și instalarea noului echipament. Însă cel mai important neajuns este legat de faptul că Fiscul nu și-a modernizat infrastructura informatică pentru a putea prelua informațiile: „Casele de marcat cu jurnal electronic, de ultimă generație, vor trebui puse în legătură cu sistemul informatic învechit al ANAF, care de curând a împlinit 20 de ani. Să ne amintim, că, în luna martie, serverele ANAF au stat blocate și site-ul ANAF a fost inaccesibil aproximativ o săptămână”.

 

La finalul declarației sale politice, Ionuț Simionca le-a cerut celor din coaliția PSD-ALDE să înceteze șicanarea antreprenorilor români: „Încetați să îi mai hărțuiți pe micii întreprinzători! Încetați să mai decimați afacerile românești care s-au construit cu mult efort și cu multe sacrificii!

Vă somez să nu închideți până și patiseriile românilor!”

 

SPUNE-TI PAREREA