Direcţia de Sănătate Publică Bistrița –Năsăud, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud, celebrează în data de 15 noiembrie 2018 Ziua Naţională fără Tutun şi organizează în perioada 15 noiembrie – 30 noiembrie 2018 Campania „Învinge dependența de tutun! Recâștigă-ți sănătatea!”
Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” –, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare. Campania are ca obiective informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor asociate consumului de tutun; creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat; protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun.
În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. 70 de decese sunt cauzate zilnic de fumat. Totodată, același for subliniază că 42.000 de oameni suferă complicații provocate de țigări.
Printre numeroasele avantaje ale renunțării la fumat se numără:
• crește speranța de viață
• scade riscul producerii unui infarct miocardic
• scade riscul formării unei tumori cancerigene
• un mod de viață mult mai sănătos
• mai mulți bani în buzunar

Activităţi propuse: activitate de informare in data de 15 noiembrie, întrele orele 13.00-14.30 în zona Sugălete (distribuirea de ghiduri de specialitate şi pliante, discuţii interactive), asigurarea de materiale informative pentru cabinetele medicale școlare, distribuirea de ghiduri de specialitate şi pliante, discuţii interactive.

SPUNE-TI PAREREA