Asociația „Grigore Bradea“ atransmis un comunicat de presă privind expoziția tinerei artiste Anca Stătică la Galeria Arcade 24 / o expoziție neconvențională de lucrări-instalații.

Anca Stătică, originară din Sibiu, învârstă de 24 ani, masterandă la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca,secția Sculptură și laureată a Premiului „Grigore Bradea” 2017, și-a inaugurat la Galeria Arcade 24 – expoziția personală intitulată „Dincolo de văl”.

Este vorba despre 25 de lucrări-instalații cu care publicul este invitat să
interacționeze, să le calce în picioare la propriu, sau „să scrie istorie” pe uriașe și aproape invizibile „foi” folosindu-se de șuruburi care pot fi fixate într-un limbaj original de fiecare vizitator al expoziției.

„Urma unei rugăciuni”, „Timpul rămâne”, „Rănile sunt pentru vindecare și vindecarea pentru răni”, „Cuvintele pe care nu le-am spus”, „Tensiunile ne țin în viață”, „Grădina interioară”, „Au spus că cerul este limita” sau „Sarea pământului” sunt doar câteva din dimensiunile pe care Anca Stătică vi le așterne la picioare, dacă aveți curajul de a vă lăsa astfel mângâiați.

Anca Stătică a absolvit Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, specializarea Sculptură și Colegiul Național„Gheorghe Lazăr” din Sibiu, fiind și laureata „Premiului pentru aspectul expoziției” în cadrul concursului „Expomaraton”, organizat de UAD Cluj-Napocaîn 2016. A participat cu lucrări la Artsafari, în București, în Galeria Thisis not an art gallery (2017), la expozițiile de grup „Trasee”,Galeria UNArte, București și „INSIDE OUT”, Galeria Domino, Fabrica de PensuleCluj-Napoca (2017), tot anul trecut realizând o expoziție personală intitulată „In this real m”,în cadrul concursului Expomaraton, la Galeria Casa Matei, Cluj-Napoca. În 2016 a
participat la Bienala de arte decorative„Conexiuni”, la Palatul Parlamentului din București, la expoziția de grup „C emai face Penelopa?”, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca și a organizat expozițiapersonală „Traces”, în cadrul concursului Expomaraton, Galeria CasaMatei Cluj-Napoca, în 2015 participând la expoziție de grup „LaboART”, în Garabia, Bilbao, Spania.

Criticulde artă Oliv Mircea, curatoral expoziției: „Într-o scenografie pe care a născut-o cu greu, dar și cu bucurie, Anca Stătică ne înfățișează 25 de lucrări – 25 de păsări care se înalță, care îi exprimă personalitatea cu multă claritate stilistică. Este unartist post-modern care atacă anumite teme prin care se deosebește deja decolegii săi de generație. Este o poezie extraordinară la mijloc,cu trimiteri biblice impresionante…”

Reprezentanții Asociației culturale „GrigoreBradea” au transmis mulțumiri pentru încredere și sprijin celor de la Dimex2000 și tuturor celorlalți parteneri care au sprijinit de-a lungul timpuluia ctivitatea asociației: „Atunci când absența lui Grigore Bradea măsoară deja 20 de ani, când obiectele și lucrurile din jur care ar fi în stare să sature sau să astâmpere dorul devin atât derarefiate – nu ne rămâne decât să ne privim adânc în oglindă, pentru a-ldescoperi acolo pe Bradea. Sau să-l descoperim, în chip tainic și miraculos, încreațiile unor artiști precum Anca Stătică, Ionel Mihai, Axenia Roșca, MariaSicoe sau Darius Hulea…”

Sculptorul Ionel Tănase, profesoruniversitar la catedra de Sculptură a Universității de Arte și DesignCluj-Napoca a transmis felicitările instituției și a anunțat,totodată, faptul că Premiul „Grigore Bradea” 2018 va fi decernat în decembrie, în cadrul Salonului anual al Artelor Vizuale – tânărului sculptor Alexandru Daniel Smuczer din Deva, în prezent masterand al Universității de Arte și Design Cluj-Napoca.

***

Premiul „Grigore Bradea” se acordă anual unui tânăr artist de către Asociația
culturală Grigore Bradea” – în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici Bistrița și Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca. Distincția constă în oferirea unei sume de bani și în oportunitatea de a realiza o expoțiție personală în Galeria Arcade 24.

Laureați ai Premiului „Grigore Bradea” au fost, în anii trecuți, Darius Hulea (2013),Maria Sicoe (2014), Ionel Mihai (2015),Axenia Roșca (2016) și Anca Stătică (2017).

SPUNE-TI PAREREA